Friss hírek

2008.11.18. 13:51

Drasztikus szigorítás lépett életbe az ukrán közutakon - a rendőrök szerint eredményes a lépés

<p>November 17-től kezdődően érvénybe léptek az új közlekedési szabálysértési bírságok az ukrán közutakon. A büntetési tételek csaknem mindegyike egyik napról a másikra több mint 100-szorosára emelkedett. A közlekedési rendőrök szerint az első nap meggyőző eredményeket hozott- adták hírül kedden a helyi médiumok.</p>

Az ukrán közvélemény a közlekedési balesetek számának drasztikus csökkenését várja a többszörösére emelt bírságoktól. A minimális büntetési tétel mostantól nem lehet kevesebb 51 hrivnyánál (mintegy 2100 forint). A biztonsági öv használatának elmulasztása ennek a tízszeresébe kerül, míg szabálytalan előzés vagy a piroson való áthajtás esetén például az eddigi 8,5 hrivnya (alig 360 forint) bírság helyett hétfőtől 510 hrivnyát (21 ezer forint) kell fizetniük.

Az ittas vezetéssel szembeni zéró tolerancia jegyében a helyszíni bírság összegét 2500-3400 hrivnyában (105-145 ezer forint) szabták meg, azonkívül az első esetben 1-2 évre, visszaesők esetében a bírság mellett 2-3 évre, a notórius részeg vezetőknél pedig 10 évre vonják be a jogosítványt, azon felül közmunkára is kötelezhetik a visszaeső szabálysértőket.

A közlekedésrendészet soraiban közismerten dívó korrupció visszaszorítása érdekében is történnek intézkedések. A közlekedési rendőrök ezentúl nem tarthatnak maguknál 100 hrivnya összeget meghaladó készpénzt. Magát az intézkedést pedig a járőrkocsikra szerelt kamerákkal rögzítik, amelynek felvételeit rendszeresen ellenőrzik majd. A bírságokat a tetten ért szabálysértőknek a rendőrök által kiállított büntetőcédula alapján banki átutalással kell leróniuk.

Bár Jurij Lucenko belügyminiszter határozottan utasította a közlekedésrendészeket, hogy az új büntetési díjtételek bevezetésének első napjaiban ne szabjanak ki azonnali pénzbírságot, az állami közlekedésrendészet szóvivője szerint már az első 24 óra is jelentős javulást hozott az ukrán közlekedési morálban. A járművezetők szemmel láthatóan igyekeztek betartani a KRESZ előírásait, amelynek eredményeképpen hétfőn szabálysértések száma az egynegyedére esett vissza a "megszokottnak".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!