Morvai Krisztina már az Európai Parlament alakuló ülésen felszólal a hazai emberi jogi helyzet kapcsán

Fel kíván szólalni az Európai Parlament jövő heti alakuló ülésén Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője a magyarországi emberi jogi helyzet kapcsán. Morvai Krisztina a Jobbik szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Unió, amely évek óta tűri a magyarországi tüntetéseken a jogtalan rendőri fellépést, ne mondjon véleményt unión kívüli országok helyzetéről.

Morvai Krisztina szerint az Európai Parlamentnek és az Európai Uniónak nincs erkölcsi alapja ahhoz, hogy kívülálló országok emberi jogi helyzetét kritizálja. Minden képviselőnek el kíván juttatni egy videófelvételt, amely a 2006 óta tartó “tömeges rendőri brutalitásokról” szól. Morvai Krisztina elmondta: szombaton jött haza Brüsszelből, ahol a fideszes EP-képviselőket és Schmitt Pált, mint az EP egyik leendő alelnökét is arra kérte, segítsék munkáját a magyar jogállamiság visszaállításáért.

Szombaton délután kezdődik a Jobbik tüntetése a Szabadság téren, amelyen – az általuk rendőrterrornak nevezett – rendőri intézkedések ellen akarnak tiltakozni. Morva Krisztina arra szólította fel a rendőröket, hogy tagadják meg a bűncselekményre utasító parancsot.

A kormány a jövő héten tervezi hatályba léptetni azt a rendeletét, amely pénzbüntetéssel sújtaná azokat a tagokat, akik a már feloszlatott Magyar Gárda Egyesület munkájában részt vesznek. Morvai Krisztina erről újságírói kérdésre azt mondta, a gyülekezési jog ilyen megnyirbálásához törvényre van szükség, a rendelet alkotmányellenes. A diktatúra napjai meg vannak számlálva, félnek a felelősségrevonástól, ezért kapkodnak és hoznak ilyen rendeleteket – közölte Morvai Krisztina.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a szombat délutánra tervezett tüntetésről annyit mondott, hogy rendezvényeiken nincsenek rendbontások, a csatlakozó csoportok esetleges jogsértéseinek megakadályozása a rendőrség felelőssége.Sporthírek