Morgató próba veszély ellen

Borsod-Abaúj-Zemplén – MoLaRI elnevezéssel új lakossági riasztórendszert adott át megyénkben a katasztrófavédelem. Ha veszélyes gáz kerül a levegőbe, azonnal megszólalnak a szirénák.

Elsőként az országban Borsod-Abaúj-Zemplénben kezdi meg működését a MoLaRi-nak nevezett monitoring, lakossági riasztórendszer – mondta Rétközi Ferenc ezredes, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a szerdán megtartott miskolci sajtótájékoztatón.

Előre jelzi a bajt

A csúcstechnológiát felvonultató ellenőrzési rendszer arra szolgál, hogy súlyos ipari baleset esetén még azelőtt jelezze a bajt, mielőtt a területen élő civil lakosságot a veszélyforrás közvetlenül fenyegetné.

Elhangzott, hogy megyénkben azért különösen fontos az előjelző rendszer üzembe helyezése, mert itt 17 veszélyes üzem működik. Összességében 90 mérőszondát helyeztek el ezen cégek telephelyeinél, hogy regisztrálják a levegő összetételét. Amennyiben veszélyes anyag kerül a levegőbe megszólalnak a tájékoztató szirénák. A központi számítógépen pedig azonnal meg tudják állapítani, hogy honnan és milyen jellegű veszélyes anyag került a környezetbe.

Az ezredes rámutatott, hogy a rendszert uniós előírás alapján építették ki. A beruházás költségét a központi költségvetés és a tűzvédelmi törvény alapján a biztosítóktól befolyó vagyonbiztosítási alapból fedezték. Az első szimulált próbára március 26-án, hétfőn 13 órakor kerül sor. A lakosok is hallhatják majd a “morgató próbát”, a csökkentett üzemű szirénajelzést és a hangos tájékoztatást.

Kapcsolódó:

  • A tarlóégetés szabadsága a múlté
  • Megkezdte működését az állati hulladékkot kezelő telep Mezőkövesden
  • P.T.