Friss hírek

2006.12.16. 06:46

Nálunk landolnak a silány fenyőfák - Magyar Hírlap

<p>Noha a túlkínálat miatt a fenyőfák 20-30 százaléka évek óta az árusok nyakán marad, ezen a téren nincsen semmiféle állami szabályozás. Így fordulhat elő, hogy míg a kiváló minőségű magyar fenyők külföldön találnak gazdára, a silány külföldi áru elözönli a hazai piacot - írja a lap.</p>

A karácsonyfa árusításához nem minden piacon kérnek igazolást a fák eredetéről, így a hazaiak mellett nagyszámú - de sokszor gyenge minőségű - osztrák és dán import, valamint a hazai erdőkből illegálisan kitermelt fa bővíti a kínálatot. Az értékesebb hazai fákat viszont a Zalából a jobban fizető Ausztriába viszik - a göcsejiezüst- és normandfenyő ültetvényeken ugyanis szebb fák teremnek, mint Ausztriában, ráadásul a közvetlenül az ünnepek előtt kivágott, minőségi karácsonyfákat a hazainál jóval drágábban lehet külföldön eladni.

Idén hiába keressük a visszaváltható fenyőket, ez a környezetkímélőnek tartott értékesítési forma gyakorlatilag megszűnt. A környezetvédelmi tárca ugyanis nem ad támogatást ebben az évben erre a célra, és anyagi segítség hiányában a civil szervezetek sem szerveznek fenyővisszaváltó akciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!