Monok: "Munkából sosincs hiány"

Monok – Közel egy hét telt el azóta, hogy a monoki önkormányzat két rendeletet is hozott, amelyben szigorúbb feltételekhez kötik a gyermekvédelmi támogatások és a rendszeres szociális segélyen élők támogatási feltételeit. 

Különösen az utóbbira kapta fel a fejét a közvélemény, hiszen a rendelet szerint aki nem végzi el a részére felajánlott közmunkát, attól megvonják a szociális segélyt.

Hallották is, nem is


– Még nem is hallottam erről – mondja egy bolt felé tartó asszony. – Nagyon ritkán mozdulok ki otthonról. Hetente csak egyszer, akkor is csak a boltig megyek és vissza. Ezért nem is tudok véleményt mondani róla.

– Egyetértek azzal, hogy a munkának legyen meg a becsülete – mondja Lenkovics Tamás. – ledolgoztam harminc évet, fizettem a tébét és kevesebbet kapok mint az, aki csak a lábát lóbálja. Tudja mint mondott egyszer egyikük a presszó előtt? Nem akarom szó szerint idézni, de az volt a lényege, hogy ő a micsodájával több pénzt csinál mint más a nyolc órai munkával, mert kapja a családi pótlékot rogyásig és abból kiválóan megél. Nem azokkal van a baj, akiknek megszűnt a munkahelye, hanem azokkal, akiknek hiába ajánlanának egymillió munkahelyet, nem kellene neki egy se.

Kell a munkáskéz

– Kellenek a közmunkások a falunak – mondja Hegedűs Szabolcs, a monoki önkormányzat közmunkáért felelős alkalmazottja. – A múlt héten volt egy nagy eső, a kétméteres árkon felül zubogott a víz, mert évek óta nincs kitakarítva. Mostanában jár le a kistérség által megpályázott közmunkaprogram második turnusa. Az önkormányzatnak erre külön nincs pénze, feladat pedig rengeteg lenne. Úgy számoltuk, ha beindul a rendszer, akkor hetente húsz közmunkást tudna foglalkoztatni a segélyért cserébe az önkormányzat. Azért ennyit, mert a közel százhetven segélyezett nem mindegyike fogható munkára és eltérő a segélyezések összege is. Van, akinek csak négy napot kellene dolgoznia, van, akinek két hetet.

-bg-


A monoki polgármester nyílt levele

Tisztelt Polgármester Asszony / Úr!

Rendhagyó módon, nyílt levél formájában fordulok Tisztelt Kollégáimhoz egy olyan országos jelentőségű ügyben, amely össztársadalmi súlya miatt halaszthatatlan, közös és azonnali együttműködést, gondolkodást, intézkedést tesz szükségessé!
Mielőtt kifejteném kezdeményezésem megalapozott szükségességét és lényegét, felhívnám szíves figyelmüket arra, hogy a megoldásra váró immár sajnos országos probléma, mindenféle pártállástól és elkötelezettségtől függetlenül, csak józan emberi észre alapozva, együttesen oldható meg!

A teljes levél tartalma letölthető ITT!

Kapcsolódó cikkek:

Monoki-ügy: “Nem a büntetés a megoldás”
A sajtóban olvastam a történteket, ezért indítottam vizsgálatot: levelet írtam a monoki önkormányzatnak – mondta Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.

Kitartanak a segély ledolgoztatása mellett
“Továbbra is fenntartom, ezt a lépést meg kellett tennünk. Ez a határozat nem arról szól, hogy ne kapjon senki segélyt, hanem arról, hogy a segélyért mi is kapjunk valamit cserébe.” – reagált Monok polgármestere egy felvetésre.

Egyre ragadósabb a monoki példa
Monok döntött: aki szociális segélyt akar kapni, dolgozzon meg érte és természetesen járassa a gyerekeit is iskolába, óvodába. A precedens- értékű határozat a sátoraljaújhelyi és a szerencsi önkormányzatokat is elgondolkodtatta…

Monok: Segély csak munkáért
Két határozatot is elfogadott a segélyezési formák módosításáról a monoki önkormányzat. A monoki önkormányzat a május 21-i testületi ülés első napirendi pontjában tárygalta ezt a két határozatot.