Sport

2012.04.08. 18:56

Kézilabda olimpiai selejtező – Zárásként vereség a házigazdától

Göteborg, 2012. április 8., vasárnap (MTI) – A második helyen végzett a már biztos olimpiai résztvevő magyar férfi kézilabda-válogatott a göteborgi selejtezőtornán, miután a vasárnapi zárómérkőzésen 26-23-ra kikapott a házigazda svéd csapattól.

Göteborg, 2012. április 8., vasárnap (MTI) – A második helyen végzett a már biztos olimpiai résztvevő magyar férfi kézilabda-válogatott a göteborgi selejtezőtornán, miután a vasárnapi zárómérkőzésen 26-23-ra kikapott a házigazda svéd csapattól.Mivel mindkét együttes már szombaton biztosította helyét a londoni játékokra, a találkozónak az egyetlen tétje az volt, hogy a május 30-i ötkarikás csoportsorsoláson melyik gárda kerül előkelőbb kalapba.

Ennek megfelelően barátságos légkörben zajlott a meccs, mindkét oldalon főleg a cserék jutottak szóhoz. Egészen az 53. percig a hazaiak futottak az eredmény után, a hajrát azonban jobban bírták, így végül három góllal nyertek.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány ezúttal pihenőt adott Pereznek és Iváncsik Gergőnek, helyükre Szöllősit és Vadkertit nevezte be, míg a kezdősorban az eddig kevesebbet játszók bizonyíthattak.

Két magyar gól után a 6. percben, emberelőnyben avatták fel az első játékrészben remekül, 45 százalékos hatékonysággal védő Miklert a hazaiak. A védelmek jól zártak, jellemző, hogy az első negyedórában csak nyolc találat született egyenlő megoszlásban.

Szöllősi nyolcperces gólcsendet tört meg, utána pedig Jernemyr kapott kettő plusz kettő perces kiállítást. Ezalatt, 5-5 után három magyar gól esett. Ahogy kiegészültek a svédek, kapitányuk, a játékosként legendás Staffan Olsson ugyancsak időt kért, de ez sem segített rajtuk, mert az ekkor már öt gólnál járó Vadkerti vezérletével 10-6 lett az állás. Harsányi kiállítása alatt egyenlő lett az állás, ám az első félidőt Krivokapic bombájával a Mocsai-csapat zárta előnnyel.

A fordulást követően is sok volt a hiba mindkét oldalon, ám így is remekül harcoltak a magyarok, még emberhátrányban is tartották sovány előnyüket. Két rossz lövés elég volt azonban, hogy a svédek a 46. percben ismét egyenlítsenek. A hazaiak az 53. percben vezettek először a meccsen (22-21), a hajrában pedig már ők összpontosítottak jobban, így nyertek, és megszerezték a tornagyőzelmet.

A közönség vastapssal búcsúztatta a két olimpiai résztvevőt. Ez volt az a pillanat, amikor a vesztes is joggal járt örömtáncot a lefújáskor.

 Nyilatkozatok

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

    "Két boldog edzőt és két boldog csapatot lehetett ma látni. A meccs jó tempójú és sportszerű volt. A végjátékot sikeresebben vívták meg a svédek, és ezért nekünk kell gratulálnunk nekik. Most azok kaptak lehetőséget, akik az elmúlt napokban kevesebbet játszottak, és szerettem volna információt szerezni róluk, kikre számíthatok az olimpián, hiszen oda csak 14 játékost lehet nevezni. A szövetségi kapitányoknak meg kell fontolniuk, hogy ha három kapust neveznek, akkor 11 mezőnyjátékossal végig játszható-e nyolc mérkőzés az olimpián. És mi történik, ha 1-2 vagy 3 játékos megsérül?"

 Ola Lindgren, a svédek másodkapitánya:

    "A célunk az volt, hogy hazai pályán kiharcoljuk az olimpiai indulást, ezt sikerült teljesítenünk. A mai napon az utolsó tíz percben találtunk egy kis plusz energiát, sebességet tudtunk váltani, és ez hozta meg a sikert. A magyaroknak is nagy gratuláció jár, hiszen ők is szerepelhetnek Londonban."

Harsányi Gergely:

    "Nagyon boldogunk vagyunk, az olimpiai részvétel kiharcolása fontos állomás mindannyiunk életében. A svédek hazai közönség előtt megérdemelten nyertek, de a játékunkkal mi is bebizonyítottuk, hogy az elithez tartozunk." 

Olimpiai selejtező (Göteborg), 3. forduló:

Svédország-Magyarország 26-23 (11-12)

Scandinavium, 4000 néző, v.: Lazaar, Reveret (francia)

gól: Petersen 6, Zachrisson 4, Aren 3, Andersson 3, Jakobsson 2, Nilsson 2, Gustafsson 2, Lundström 1, Karlsson 1, Doder 1, Stenba:cken 1, illetve Harsányi 8/3, Vadkerti 6, Lékai 3, Szöllősi 2, Mocsai 2, Putics 1, Krivokapic 1

Korábban:

Brazília-Macedónia 28-27 (15-13)

pénteken játszották:

Svédország-Brazília 25-20

Magyarország-Macedónia 28-26

szombaton játszották:

Magyarország-Brazília 29-27

Svédország-Macedónia 27-23

A végeredmény:

1. Svédország 6 pont

2. Magyarország 4

--------------------

3. Brazília 2

4. Macedónia 0

Az első két helyezett vehet részt a londoni olimpián.

- MTI, Spiller István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!