Molnárkalács: immár „célegyenesben” Borsodnádasdon

Kicsik és nagyok egyaránt szeretik
Kicsik és nagyok egyaránt szeretik
Borsodnádasd – Decemberben már kapható lesz a nádasdi finomság, jövőre pedig még szélesebb körben értékesíthetik.

Rövidesen a kereskedelmi forgalomban is kapható lesz a borsodnádasdi molnárkalács. Első körben még csak a helyi, önkormányzati épületekben fogják árulni a különleges finomságot, de a távlati cél, hogy idővel bárki számára elérhető legyen a település nevezetessége.

Borsodnádasdon nagy hagyománya van a molnárkalács­sütésnek, hiszen a családoknál mind a mai napig rengeteg sütővas található. Eddig csupán rendezvények alkalmával és családi körben készítették az édességet. Ezek közül is kiemelt eseménynek számított a nyári fesztivál, ahol több ezer fogyott a különböző ízesítésű finomságból.

A helyi önkormányzat a közelmúltban nyitotta meg a sütőüzemet, decembertől pedig a város határain belül az értékesítés is megkezdődik.

– Sok idő eltelt, amíg az ötlettől eljutottunk a megvalósításig – fogalmazott Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. – A befektetett munka azonban megérte, hiszen karácsony előtt már kapható lesz a vaníliás, a fahéjas és a mákos molnárkalács is. A mostani elképzelés szerint lesz egy nylonos és egy papírdobozos változat, valamint szűkített darabszámmal fémdobozos, exkluzív csomagolást is tervezünk.

A gépünk havi szinten négyszázezer darab gyártására képes, ezekben a hetekben zajlik a feszített tempójú próbaüzem. Első körben bevezető, rendkívül kedvezményes áron jelenünk meg a piacon.

Nehézkes vonalkód

Hosszú hónapokat vett igénybe, amíg a termék piacra kerülését előkészítették. A távlati cél viszont az, hogy a szélesebb kereskedelmi forgalomban is kapható legyen a molnárkalács.

Kovács Gergely közfoglalkoztatási irodavezető érdeklődésünkre elmondta: az élelmiszergyártást rendkívül sok jogszabály és rendelet szabályozza, amelyeknek kivétel nélkül meg kellett felelniük.

Az értékesítéshez most már minden engedély a rendelkezésükre áll, még a termék piacra kerülése előtt közvetlenül egy bejelentési kötelezettsége van a forgalmazónak.

– Érdekesség, hogy a legnagyobb fejtörést ebben a folyamatban a vonalkód okozta – tette hozzá Kovács Gergely. – Sokáig nem tudtuk, hogy miként kell hozzájutni, és egyáltalán hogyan helyezzük a termékre. Szerencsére most már ezzel is tisztában vagyunk. Kész a grafikai tervezés is, úgyhogy izgatottan várjuk az előttünk álló időszakot.

Kormos Krisztián polgármester szerint ugyan nem önkormányzati feladat egy helyi termék menedzselése, de a hagyományőrzés miatt felvállalták a feladatot. A helyi megjelenés után a környéken, országosan, sőt nemzetközi szinten is értékesítenék a molnárkalácsot, a tervek szerint valamelyik áruházláncban is hozzá lehet majd jutni a nádasdi édességhez.

Bár még egyetlen darabot sem adtak el, az érdeklődés alapján optimistán várják Borsodnádasdon a termék piacra kerülését.

ÉM-ME