Molnár Lajos lemondása megosztja a szakmát

Molnár Lajos egészségügyi miniszter lemondása megosztja a szakmát és a politikát egyaránt. Az általa elindított reformok egy része lezárult, s most sokan azt találgatják: miért éppen most került sor erre e döntésre?

15:40: Lesz-e irányváltás az egészségügyben?

Azt most még nem tudjuk, hogy az egészségügyi miniszter lemondása irányváltást is jelent-e – mondta érdeklődésünkre Szabó István, Mátészalka polgármestere.

– Csak reméljük, kedvezőbb lesz az irány, bár az első koalíciós reagálásokból ítélve nem sok jóra számíthatunk, hiszen máris a több-biztosítós rendszer bevezetéséről beszélnek, ami e térség lakosságának súlyos károkat okozna. Ugyanis a magyar egészségügynek nemzeti kockázatközösségen nyugvó egy állami egészségbiztosítási rendszerre van szüksége, melyben érvényesül a szolidaritás is.
A mátészalkai kórház aktív ágyainak 23 százalékát veszítette el a Molnár-reform következtében, ugyanakkor az arányos létszámcsökkentést nem lehet végrehajtani, mert működésképtelenné válnának az osztályok. A kórház léte függ attól, hogyan változik a finanszírozás – tette hozzá Szabó István.

12:55: Az egészségügyi miniszter lemondása újabb bizonyíték arra, hogy a kormány egészségügyi programja maga a bukás – mondta lapunknak Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke. – Nem is lehet más kimenetele egy olyan intézkedéssorozatnak, ami szemben áll az emberek érdekeivel, és melynek nincs meg a társadalmi támogatottsága, és melynek lépéseit nem egyeztetik az adott ágazat szakembereivel.

Az egészségügy helyzete azonban csak akkor stabilizálódhat, ha a miniszter bukását a program is követi. Amennyiben ez nem következik be, abban az esetben valósággá válhat az a vízió, hogy beteg emberek várólistára kerülnek, hogy az alulfinanszírozott intézmények kizárólag pénzügyi alapon döntenek emberek sorsáról.

Véleményem szerint a kormány most kapott egy esélyt arra, hogy letérjen a rossz útról és visszatérjen az egészségügy 2001-2002-es alapjaihoz, a gyógyszerstabilitáshoz és az akkori privatizációs törvényhez. Bízom abban, hogy több megértés jellemzi majd a következő tárcavezetést, mert erre van most szükség.

A megyei közgyűlés elnökeként továbbra is mindent megteszek azért, hogy a kormány zsaroló magatartása ellenére a lehető legkevésbé csorbuljanak megyénk lakosságának érdekei az egészségügyi ellátás területén. 

11:00: A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnökét, Fülöp Istvánt mint fenntartót kérdezzük, mellette a kisvárdai illetve a mátészalkai kórház igazgatójától várunk véleményt a tárca első emberének lemondásával kapcsolatban.

A nap folyamán folytatjuk.

– Száraz Ancsa, Györke László –