Molnár Lajos: lassan érezhetőek lesznek az egészségügyi reform kedvező hatásai

Az egészségügyi miniszter úgy látja, hogy a vártnál zökkenőmentesebben sikerült bevezetni a vizitdíjat, a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak köszönhetően. A hét közepén nyilvánosságra hozzák a végleges kórházlistát is, nemsokára több száz helyen árulnak majd bizonyos vény nélküli gyógyszereket, sőt áprilistól olcsóbb lehet néhány készítmény. Az ellenzék szerint nincs egészségügyi reform, a kormány a betegek helyett tőketulajdonosoknak hoz kedvező döntéseket.

Molnár Lajos szerint lassan érezni lehet majd az egészségügyi reform hatásait. Kevesebb időt kell a várótermekben tölteni, a vizitdíjjal pedig körülbelül 150 ezer forint bevételhez juthatnak a praxisok, kisebb korrekcióra azonban szükség van – mondta az egészségügyi miniszter napirend előtt felszólalásában hétfőn a parlamentben. Molnár Lajos itt utalt arra, hogy pénteken vizitdíjat szedtek a Szent László Kórházban azoktól a tűzoltókól, akik részt vettek az Egis gyógyszergyárban keletkezett tűz oltásában.

A tárcavezető többször hivatkozott egy friss felmérésre, amely szerint tavaly nyárhoz képest sokkal többen támogatják itthon az egészségügyi reformot, a vizitdíj megítélése is javult. Azt viszont nem említette, pontosan milyen kutatásról van szó. Molnár Lajos beszélt arról is, hogy a nyilvános árverseny hatására április elsejétől változnak a gyógyszerárak. Az már nem derült ki, pontosan miről van szó, mert lejárt a miniszter 5 perces időkerete, és nem tudta folytatni mondanivalóját.

Hozzászólásában az MDF-es Csáky András azt mondta, hogy szégyenletes, ami múlt héten a tűzoltókkal történt, pártja ezért kezdeményezi a vizitdíjjal kapcsolatos szabályok módosítását. Azt javasolják, hogy ne kelljen fizetniük azoknak, akik hivatásuk végzése közben sérülnek meg. Csáky András személyesen adta át a módosító javaslatot az ülésteremben Molnár Lajosnak.

Kökény (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a reform végrehajtásakor kerülni kell a túlbuzgóságot és vaskalaposságot, korrekciók lehetnek indokolt esetben, illetve a beteg javára kell dönteni akkor, ha egy helyzetben valami nem világos.

A fideszes Mikola István azt mondta, hogy az egészségügyi miniszter napirend előtti összegzése olyan volt, mintha saját távozását készítette volna elő azzal. Reform most nincs, az egészségügy átalakítása nem a betegekről, hanem azokról a tőketulajdonosokról szól, akik meg akarják szerezni az egészségbiztosítási rendszert.

Soltész Miklós (KDNP) szerint Molnár Lajos egy olyan kórházlistát hirdet ki a héten, amelyet saját képviselőtársai sem fogadnak el, hiszen az politikai alku eredménye.

Kuncze Gábor azt mondta, hogy a Regionális Egészségügyi Tanácsok érdemi tárgyalás nélkül dobták vissza Molnár Lajos ágyszám-javaslatait, és szerinte ez volt politikai döntés.