Molnár Gyula lett a TÖOSZ új elnöke

Molnár Gyulát, a főváros XI. kerületének polgármesterét választotta elnökévé a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) keddi tisztújító küldöttgyűlésén. Az új elnök találkozót kezdeményez a másik hat önkormányzati érdekképiselettel, hogy az önkormányzati rendszer átalakításának aktuális kérdéseivel kapcsolatban közös álláspontot képviseljenek a kormánnyal való tárgyalásokon.

A 18 évvel ezelőtt alapított önkormányzati érdekképviselet küldöttgyűlése négy jelölt közül választotta elnökké Molnár Gyulát, a XI. kerület polgármesterét. Az új vezető a keddi tisztújítás után a Független Hírügynökségnek elmondta: a kormány készen áll az önkormányzati törvény módosítására. Molnár Gyula szerint ezért a TÖOSZ-nak, mint a legnagyobb hazai önkormányzati szövetségnek ki kell alakítani álláspontját a legfontosabb kérdésekről. Ide tartozik a többi között a régiók, megyék és kistérségek, az önkormányzati feladatok és hatáskörök, illetve a finanszírozás ügye. Az új elnök a napokban egyeztetést kezdeményez a másik hat önkormányzati szövetséggel is.

A TÖOSZ három társelnöke Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, illetve Nagy Gáborné, Dunaföldvár és Galuska László, Nyékládháza polgármestere lett. A küldöttgyűlés emellett 7 polgármestert – minden régióból egyet-egyet – választott az elnökségbe.

A TÖOSZ elnöke a tavaly őszi önkormányzati választásokig Dióssy László, Veszprém polgármestere volt, de mivel nem választották újra polgármesterré, a szövetség elnöki tisztét sem tölthette be. A választási eredmények miatt több tisztségviselő is cserélődött a szövetség élén, amely a 3200 hazai önkormányzatból 1743-mat tömörít.

Molnár Gyula, a XI. kerület polgámestere az MSZP parlamenti képviselője is. Ez év február 2-ig a szocialisták budapesti elnöke volt, akkor Burány Sándor váltotta. Tavaly októberben az MSZP fővárosi listavezetőjeként jutott be a fővárosi közgyűlésbe, és a szocialista frakciót is vezette. Képviselőségéről februárban mondott le.Sporthírek