Molnár: felelőtlenek, akik politikai okból nem írják alá az új kórházfinanszírozási szerződést

Veszélyeztetik a kórházak működését, a betegellátást és a dolgozók egzisztenciáját azok a kórházfenntartók, akik politikai okból nem akarják aláírni az április 1-től érvényes új finanszírozási szerződéseket – jelentette ki az egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján. Molnár Lajos közölte: a tárca közvetlenül nem kapott olyan jelzést, hogy valamelyik intézményfenntartó erre készülne, de ha mégis, a tárca akkor is garantálja a betegellátást. Új szerződés hiányában azonban a kórházak számos lehetőségtől elesnek, például nem indulhatnak azokon a pályázatokon, amelyek a kórházátalakulásokat milliárdokkal segítik.

Az áprilistól megszűnő fekvőbeteg ellátásból felszabaduló források 40 százalékát a járóbetegellátás, 30 százalékát a krónikus ellátás bővítésére és finanszírozásának javítására fordítják. A felszabaduló pénz 25 százalékát azok az intézmények kapják majd, amelyek többletfeladatot vállalnak és 5 százalék jut majd az egynapos sebészetek kialakítására. A minisztérium jövő héten már kiírja azokat a pályázatokat, amelyekkel az említett területek plusz milliárdokhoz juthatnak és a finanszírozási szerződések megkötése után döntik el: mely kórházak juthatnak a pályázati összegekhez.

Az egészségügyi tárca modellszámításai alapján az új finanszírozásnak köszönhetően a kórházak 60 százalékának összegszerűen is több pénze lesz a betegellátásra – jelentette ki Molnár Lajos. Az intézmények 15 százaléka a jövőben ugyanannyiból gazdálkodhat, mint eddig, és csak a negyedének kell arra számítania, hogy csökken a finanszírozása – tette hozzá.

A miniszter megerősítette: a területi ellátási kötelezettség a betegeknek szóló garancia arra, hogy a kijelölt kórházakban mindenképpen ellátják őket. Ez a kötelezettség azonban csak az intézményeket terheli. A betegek kérhetik háziorvosuktól, hogy máshova utalja be őket. Ha a választott intézmény fogadja a beteget, a beutalóval ott is térítési díj nélkül kap ellátást. Csak akkor kell a betegnek kifizetnie az ellátási költség 30 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot, ha beutaló nélkül jelentkezik egy kórházban, vagy máshova szól a beutalója.

Felelősségre vonják majd az egészségbiztosítási pénztárnál azokat, akik felesleges riadalmat keltettek kismamák és eltartottak körében – reagált Molnár Lajos egy aktuális hírre. Egyes területi egészségbiztosítási pénztárak több tízezer levelet küldtek ki az eddigi eltartotti státusban levőknek. A levélben közölték: azoknak, akiknek semmilyen más jogosultságuk nincs az egészségügyi szolgáltatásokra, áprilistól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, amely a minimálbér 9 százaléka. A levelek a rossz nyilvántartás miatt sokszor olyanoknak is kimentek, akiket nem érint a változás, ráadásul rosszízűen voltak megfogalmazva – közölte a miniszter. Emiatt a tárca vezetője pénteken felszólította az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőit, hogy vizsgálják ki, kit terhel mindezért a személyes felelősség.