Molnár Csaba: Méltányossági bírságbejelentő weboldalt indított a kormány

Internetes bírságbejelentő oldallal kíván segíteni a kormány azoknak, akik úgy érzik, hogy méltánytalanság érte őket – mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Molnár Csaba hozzátette: elsősorban azok bejelentéseit várják, akik első alkalommal és csak kisebb súlyú szabályszegést követtek el, a hatóság pedig mérlegelés nélkül azonnal pénzbírságot szabott ki. A www.magyarorszag.hu oldalon található webfelület nem jelent többletköltséget a büdzsének – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

A kormány arra utasította a hatóságokat, hogy amennyiben egy-egy kisebb súlyú és első alkalommal elkövetett szabályszegés esetén van mérlegelési joguk, akkor először csak figyelmeztessenek – mondta a szerdai kormányülés után Molnár Csaba. A kancelláriaminiszter ezt azzal indokolta, hogy elsősorban nem a bírságolás, hanem a jogkövető magatartás irányába terelés a cél. A politikus példaként azokat az induló vállalkozásokat említette, amelyeket enyhébb szabálysértésen érnek. Ilyen például, ha a tűzoltókészülék felett nincs használati utasítás, vagy ha egy induló bolt bejáratánál nincs kiírva a nyitvatartási idő. Az akár több százezer forintos bírság ugyanis – különösen a gazdasági válság idején – tönkre is teheti a vállalkozást – érvelt a miniszter.

A szerdán beindított bírságbejelentő weboldalon – amely a kormányzati portálon belül működik – 30 napon belül jelentkezhetnek azok, akik úgy érzik, méltánytalanul büntették meg őket. Ha jogos a kérés, akkor törlik a bírságot. A méltányosság azonban nem vonatkozik az olyan szabálysértésekre, amelyek mások életét, egészségét, vagyonbiztonságát veszélyeztetik, illetve az államháztartás bevételeit csökkentik. Ezekben az esetekben a hatóságoknak továbbra sem lesz mérlegelési joguk – tette hozzá Molnár Csaba. A kancelláriaminiszter példaként ide sorolta az ittas vezetők elleni fellépést, valamint a lejárt szavatosságú élelmiszereket forgalmazó üzletek tulajdonosait.