Moldovába látogatott Szili Katalin

Magyarország parlamenti együttműködéssel segíti Moldova Európai Uniós csatlakozási törekvéseit, mondta el Szili Katalin a Független Hírügynökségnek csütörtökön. A házelnök két napos látogatásra érkezett a Moldovai Köztársaságba, ahol Marian Lupu házelnökkel találkozott.

Moldova elkötelezett az európai csatlakozás iránt, számára ez az egyetlen járható út, és minden támogatásra szüksége van, különösen a jogharmonizáció kérdésében, mondta el Szili Katalin a Független Hírügynökségnek. A két ország parlamentjének szakbizottságai a jövőben rendszeresen találkozni fognak, és a magyarok segítséget nyújtanak a szakemberek felkészítésében.

Szili Katalint Marian Lupu házelnök fogadta, akivel aláírták a két ország parlamentje közötti, 2007-re szóló akciótervet. A két politikus megegyezett arról, hogy minden évben találkoznak, hogy megbeszéljék az akcióterv végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatokat.

A házelnök találkozott Bánfi Ferenc dandártábornokkal, az EU Határtámogató Missziójának vezetőjével. A 17 ország részvételével működő misszióban 13 magyar vesz részt, és 1700 kilométeres szakaszon segítik az ország határellenőrzését.