Moldova bírálja Romániát, amiért elszipkázza az állampolgárait

Moldova szerdán aknamunkával vádolta meg a szomszédos Romániát. A moldovai kifogás tárgya az, hogy Románia egyszerűsíteni akarja a román állampolgárság megadását a moldovaiaknak.

Románia az állampolgársági kérelmek könnyített elbírálásával “veszélyezteti Moldova nemzetbiztonságát és államiságát” – áll a chisinaui (kisinöu) kormány szerdán kiadott nyilatkozatában. Moldova szerint Románia kihasználja “az EU-bővítéssel előállt különleges helyzetet”.

Románia (Bulgáriával együtt) január 1-én vált az EU tagjává. Most minden román állampolgár vízum nélkül utazhat a 27 tagú EU területén. Ez ellenállhatatlan csáberő Moldovában, amely Európa legszegényebb országa, és amely 1940-ig Románia területét képezte, amíg a Szovjetunió nem annektálta.

Egy 1991-es román törvény szerint minden moldvai megkaphatja a román állampolgárságot, ha igazolni tudja, hogy ő vagy valamelyik felmenője egykori román területen született..

A román EU-csatlakozás előtt robbanásszerűen megsokasodtak az állampolgársági kérelmek. Ez év elején már 800 ezer kérelem feküdt a bukaresti hatóságok előtt a 4-milliós Moldovából. A túlnyomórészt román ajkú lakosság egynegyede már így is külföldi vendégmunkásként keresi a maga és családja számára a megélhetésre valót.