Mol közgyűlés – nem lesz 2007-ben nagyobb olajárváltozás

Nem számit az olaj árának drasztikus változására a teljes 2007-es évet figyelembe véve Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Ugyanakkor, amennyiben az orosz Lukoil nem piaci áremelést hajtana végre, a társaság kész egyéb, alternatív forrásból beszerezni a nyersolajat.

A Mol rendes éves közgyűlését követő csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a társaságnak akviziciókra rendelkezésére álló pénze jelenleg 3 milliárd dollár, ezt azonban szükség esetén tőkeemeléssel növelni tudja. Az idei évben 10%-os csökkenés várható a MOL-nál mind az olaj- mind a gáztermelésben, a cég azonban további akvizíciós terjeszkedést kíván megvalósítani – mondta el Mosonyi György, vezérigazgató. A MOL a tavalyi évihez hasonló üzleti környezettel számol, az idei évben azonban finomítói karbantartások miatti kiesés nem várható. A vegyipari környezet az első negyedévben továbbra is igen kedvezően alakult.

A MOL Horvátországban és Szerbiában is tovább kíván lépni az akvizíciók tekintetében, a cél azonban az, hogy fenntartható a növekedést produkáló akvizíciókat hajtson végre. Romániában a Mol középtávon kútjai számának megkétszerezését tervezi. Nem zárkózik azonban el finomító felvásárlásától sem, amennyiben erre alkalom adódik – mondta Hernádi Zsolt. Szerbiával kapcsolatban megemlitette, hogy egyebek mellett még egy Magyarország területén a Mol által felépitendő szerb stratégiai gáztároló ötlete is elképzelhető. (Szerbia jelenlegi egyetlen gázforrása az a vezeték, amelyből Magyarországon keresztül kapja az energiahordozót.) A Molnak jelenleg a magyar kormánytól 1,2 milliárd köbméternyi gáztározó épitésére van megrendelése – mondta el Hernádi Zsolt. (A Gazpromnak esetleg építendő közép-európai stratégiai tároló mérete 10 milliárd köbméter lenne.) Pakisztánban a Mol jelenlegi kitermelésének meghárom- illetve ötszörözését tervezi a következő években, 250-300 millió dolláros közv! etlen fejlesztés mellett.

A csütörtöki közgyűlés elfogadta az igazgatóság tavalyi beszámolóját. A kitűzött 285 millió dolláros hatékonyságnövelésnek mintegy 80 százalékát már elvégezte a társaság. Ennek során a csoport dolgozóinak létszáma tavaly 5,5 százalékkal, 14.660 főről 13.861 főre csökkent. A közgyűlés által elfogadott 2006. évi üzleti eredmény 394,8 milliárd forintra emelkedett, amely 90,4 milliárd forinttal több az előző évinél. A csoport összesitett bevétele 2006-ban 3.643 milliárd forint volt, szemben a 2005-ös 3.172 milliárddal.