Ámokfutást választotta az ittas sofőr

Ámokfutást választotta az ittas sofőr
Miskolc – A rendőri karjelzésére fittyet hányó férfi nem állt meg, hanem a gázba taposott Miskolcon. Összetörte saját kocsiját és a rendőrökében is kárt okozott az ittasan menekülő sofőr. 

Karambollal ért véget egy tiszalúci fiatalember ámokfutása vasárnap korahajnalban, miután elhajtott a közlekedési rendőrök megállásra felszólító karjelzése után. A rendőrök azonban az ellenőrzési kudarcot nem intézték el egy újabb kézlegyintéssel, hanem a menekülő nyomába eredtek, és az ügyleten keresztül csapdát állítottak neki. Miután látható volt, hogy merre tart a Ford, és a rendszám alapján sejteni is lehetett, merre haladhat majd, egy keskenyebb útszakasznál a fél sávot a másik irányból odarendelt rendőrségi autó zárta el. Hiába villogott azonban a szolgálati kocsi tetején a kék fény, az ámokfutó mellette is el akart hajtani. Elnézte azonban a dolgot, és saját autója bal elejével megsturcolta a Lada Niva lökhárítóját. Ezután pedig már belátta, nincs értelme a további ámokfutásnak. Az ok is hamar kiderült: ittasan hajtott, a kocsi forgalmi pedig lejárt.

Nem hagyták meglépni a rendőrök

A karambollal végződő ámokfutással kapcsolatban Kompoltiné Jakab Ilona őrnagy, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs vezetője azt mondta, hogy a közlekedési rendőrök karjelzését figyelmen kívül hagyó 26 esztendős férfi megpróbált elmenekülni a Miskolcon a Tapolcai elágazásnál közlekedési ellenőrzést végző rendőrök elől. Az éjszakai szolgálatot ellátó egyenruhások ezért arra gyanakodtak, hogy komoly oka lehet a sofőrnek arra, hogy ne ellenőrizzék. Ezért az ügyelettől engedélyt kértek a megkülönböztető jelzés használatára, majd megfogalmazása szerint „tisztes távolból” követték a menekülőt. Közben azonban rádión folyamatosan jelentették az ügyeletnek a kocsi haladási irányát.

Másodszorra sem

Ezért készülhettek fel a Felsőzsolcán át Alsózsolca irányába haladó kocsi fogadására. A sajópetri híd mellé vezényelték a közelben tartózkodó területi járőrök autóját. Nem teljes útzárat hoztak létre, hanem a két sáv egyikén állt keresztbe a Lada Niva terepjáró, amelynek tetején ugyancsak villogott a kék fény. Ennek ellenére ezen az ellenőrzési ponton sem akart megállni a Ford vezetője. A szabadon lévő fél sávon akart elhúzni, de nekicsapódott a rendőrségi járműnek. A Ford azonban nem vált mozgásképtelenné, de a sofőr akkor már úgy döntött, nem menekül tovább. A tiszalúci férfi autójában még egy húsz esztendős nő is ült. Egyikük sem sérült meg az ütközéskor. Szerencsére a rendőrök sem sebesültek meg.

Jogosítvány maradt

A férfit megszondázatták, majd miután az elszíneződött, vérvételre vitték. A kihallgatást követően pedig szabadon távozhatott. A jelenleg érvényben lévő szabály szerint pedig a jogosítvány bevonásával kapcsolatban csak a véralkohol szint pontos megállapítása után dönthetnek. Egyelőre ittas vezetés, és balesetokozás miatt indítottak eljárást a férfi ellen. Azt is tudni kell, hogy a jármű forgalmija lejárt. A körülmények tisztázása után lehet majd pontosítani, hogy a törvény előtt milyen felelősséggel tartozik az elkövető.

PT

Kapcsolódó cikkek: