MOK: Nem biztonságos a betegellátás – az országos tisztifőorvoshoz fordultak

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az országos tisztifőorvostól kért vizsgálatot, mert az elmúlt héten több intézményből is érkeztek jelentések, hogy nem biztosított a folyamatos és biztonságos betegellátás – ezt a kamara elnöke jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. Éger István szerint az ügyeleti ellátással van több helyen gond: van ahol nincs megfelelő szakember, olyan is, ahol 300 ágyra jut két orvos.

Nem lehetséges mindenütt biztosítani a betegek megfelelő ellátását, ezt több intézményből is jelezték – mondta Éger István. Az esetek közül kiemelte, hogy például egy fővárosi gyermekkórházban az ügyeleti időben csak rezidens, azaz szakorvos-jelölt ügyelt, más esetben pedig egy fővárosi közkórházban négy osztályon, összesen 300 belgyógyászati ágyra két ügyelő orvos jutott.

Ezek a bejelentések a kamara elnöke szerint nem egyedi esetek, és azt jelzik, hogy nem lehet garantálni a megfelelő színvonalú, biztonságos betegellátást. Az ágazatot érintő megszorítások miatt romlik az ellátás – fogalmazott Éger István. Hozzátette: súlyosbítja a helyzetet az is, hogy megnövekedett a ellátást végző személyzet elleni atrocitások száma, mely akár tettlegességig is fajulhat. Ráadásul az ügyelők védelme nem megoldott. Az ellátás kapacitásának szűkössége a beteg és az ellátó között feszültséget teremt, és ez több esetben is megmutatkozott – mondta.

A Kórházszövetséggel már múlt héten felvették a kapcsolatot, és kérték az álláspontjukat, illetve tapasztalataikat az ügyben. Erre még nem kaptak választ. A MOK továbbá az országos tisztifőorovostól is vizsgálatot kért ezekben az ügyekben – közölte Éger István.

A MOK elnöke arról is beszélt, hogy az orvosok között nagyon komoly elégedetlenség várható ősszel, az általuk “korbács-törvény”-nek nevezett szabályozás miatt. Ez a törvény az átlag feletti gyógyszert felíró doktorokat büntetné. Azt még nem lehet tudni, hogy az orvosok szerveznek-e sztrájkot – mondta.