Mohi továbbépítése miatt Prodinál tiltakozik a Greenpeace

Az olasz kormány ne támogassa a szlovákiai mohi atomerőmű tervezett harmadik és negyedik blokkjának felépítését! – kéri Romano Prodi olasz miniszterelnökhöz intézett levelében a Greenpeace szlovákiai képviselete. A környezetvédelmi szervezet azért fordult az olasz kormányfőhöz, mert az olasz Enel energiaipari vállalat többségi részvényese az erőművet üzemeltető és építtető Szlovák Villamos Műveknek, az Enelen belül viszont az olasz állam a részvények 30 százalékával rendelkezik.

A Greenpeace biztonsági, gazdasági és jogi szempontból is vitathatónak tartja az erőműépítés tervét – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Juraj Rizman, a szervezet szlovákiai szóvivője. Megengedhetetlennek tartják ugyanis, hogy Európában ma egy olyan, szovjet típusú erőművet építsenek tovább, amelynek terveit még az 1986-os csernobili katasztrófa előtt kezdték készíteni. Jogi szempontból a Greenpeace szerint azért problematikus a tervezett beruházás, mert az építési engedélyeket 1986-ban adták ki az akkori csehszlovák szervek, s az Enel “nem engedheti meg magának”, hogy egy negyven évvel ezelőtti technológiára vonatkozóan indítsa el a környezetvédelmi hatásvizsgálati folyamatot.

“Az olaszok 1987-ben saját atomerőműveik bezárása mellett döntöttek biztonsági aggályok miatt, s most kicsit álnok módon beruházást fontolgatnak a szlovákiai, Európában a leginkább elavultnak számító atomreaktorok üzembe helyezését illetően” – mutatott rá a vélt ellentmondásra Jan Beránek, a Greenpeace energetikai kampányért felelős koordinátora.
A környezetvédelmi világszervezet aktivistái kedden Pozsonyon kívül Prágában, Budapesten, Varsóban és Szófiában is megmozdulást szerveztek az olasz nagykövetségek előtt, s egyben tiltakozó levelet adtak át e külképviseleteken.

Az Enel a szlovák kormánnyal kötött szerződése értelmében 2011-ig szeretné felépíteni a mohi erőmű harmadik és negyedik blokkját. A magyar határhoz is viszonylag közel lévő ipari létesítménynek jelenleg két működő reaktora van, kettő építése azonban az 1989-es rendszerváltás körüli években fokozatosan leállt.Sporthírek