Helyi közélet

2007.11.20. 15:57

„Nem szolgálnak, csak büntetnek”

<p>Miskolc - Nem szolgálnak, csak büntetnek ezzel a címmel írt levelet Sashalmi László, aki Agora levelezőfórumunk tagja. Levelében a Régiópark Kft. ellenőreinek munkáját kifogásolja. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-parkoltatas-arai-miskolcon/cn/boon-news-em_01-20070907-061652"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A parkolás díja Miskolcon </B></A></p>

„Megálltam személygépkocsival a parkolóban, három autónyira a parkolóórától...Úgy gondoltam, hogy mivel a gépkocsiban tartózkodom, nem kell jegyet váltanom. Ebben a hitemben az is megerősített, hogy úgy értékeltem a szituációt, hogy az ellenőr észrevette ugyan, hogy nincs jegyem, de benne tartózkodom a gépkocsiban, így rendben van minden. Pár perc múlva azt vettem észre, hogy újra ott áll a kocsitól 5 méterre és a gépén rögzíti a büntetést, miközben kollégája körbefényképezi a gépkocsit... Az ellenőr közölte, attól, hogy benne ülök a kocsiban még foglalom a parkolót és fizetni kell. Arra a kérdésemre, hogy ha látta, hogy benne vagyok az autóban szólhatott volna, azt mondta neki ez nem kötelessége.

Azóta közvélemény kutatást végeztem. A körülbelül 16 megkérdezettből 10 úgy tudta, hogy ha benne ülök az autóban, az nem számít parkolásnak... De ha én benne ülök a kocsiban, nem lenne kötelessége – vagy nem az lenne etikus – először felszólítani, hogy vagy menjek onnan, vagy vegyek jegyet? Vagy csak a büntetés a cél?"

Várakozik, vagy parkol?

A levelet elküldtük Stefán Csabának, a Miskolc Holding Zrt. gazdasági igazgatójának, hogy válaszolja meg a fenti kérdést. Mint írta: „A Kresz a megállást és a várakozást határozza meg. Az aki megáll, az is parkol, ennek ellenére társaságunk csak azokat ellenőrzi, akik várakoznak. De parkolásnak számít, ha valaki az autójában hosszasan ül.”
Az igazgató a konkrét esettel kapcsolatban a következőket mondta: „Az érintett járműnél a fotók alapján egyértelműen megállapítható, minimum 8 percig azon a helyen várakozott.
A parkoló fizető jellegére a Kresznek, illetve a rendeteknek megfelelő táblák egyértelműen ki vannak helyezve. A gépjárművezető látta az ellenőröket, ennek ellenére 8 perc alatt meg sem próbált jegyet vásárolni. Az ellenőrök nem zaklathatják azzal az autóst, hogy az ablakukon kopogtatnak. Nem kötelesek felszólítani az autóban ülőt, sőt tiltott, hogy az autósokkal bármilyen beszélgetést kezdeményezzenek.”

A KRESZ a megállást és a várakozást az alábbiak szerint definiálja: „Megállás: Járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás. Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodás.”

Agora levelezőfórumunkon a parkolás élénk vitát váltott ki. Többen kifogásolták a miskolci parkolócég szolgáltatását, illetv a parkolók minőségét. Elsősorban a Széchenyi negyedét, ahol szerintük sártenger van.
Megkérdeztük az igazgatótól azt is, hogy nem lenne igazságosabb, ha a rosszabb minőségű szolgáltatásért kevesebb pénzt kérnének. A válasz: „A Széchenyi negyedben lévő parkoló területét folyamatosan felújítjuk. Az összekötőútat aszfaltozták, a takarítás is sokba kerül. Esős időben valóban nehezebb ott a parkolás, ennek ellenére nagy az igény iránta. A Régió Park Miskolc Kft. saját forrásból a területre több mint 900 millió forintért parkolóházat építtet, mellyel meg akarja, és júliusig meg is fogja oldani az összes itt lévő problémát.

A parkolók besorolását a zsúfoltság határozza meg, és a díjszabását a város közgyűlése hagyja jóvá. Megítélésem szerint ez a terület megfelelő kategóriába van besorolva.”



Stefán Csabától megkérdeztük azt is, hogy mit szól ahhoz, hogy többen úgy értékelik: nem szolgáltatnak csak büntetnek? Mint mondta: „Sajnálatos, ha némelyekben ez a kép alakult ki. Társaságunk a rendelet betartatásán keresztül forgalomszabályozó feladatokat lát el, így biztosít naponta 20 ezer autóstárs részére parkolási lehetőséget.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában