Módosították a fővárosi parkolási rendeletet

Módosította a budapesti parkolási rendeletet csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Tavaly december óta ugyanis a díjfizetés nélküli parkolás időpontjától számított 60 napon belül postára kell adni a fizetési felszólítást, mert később a díj és a pótdíj már nem kérhető az autósoktól. A 60 napos határidő viszont a fővárosi rendelet előírásai szerint nem volt tartható.

A tavalyi törvénymódosítás értelmében 60 napon belül fel kell szóltani a bliccelőt a fizetésre, illetve egy éven belül meg kell indítani a bírósági eljárást. A fővárosi parkolási rendeletben viszont az szerepel, hogy a díjfizetés nélküli parkolás regisztrálása után 30 nap leteltével indítható meg a polgári peres eljárás a behajtás érdekében. A parkolási társaságoknak ezután még ki kell kérniük a rendszám alapján a nem fizető autósok nevét és lakcímét a központi adathivatalból – így kicsúsztak volna a 60 napos jogvesztő határidőből.

A közgyűlés ezért elfogadta azt a rendeletmódosítást, hogy a fővárosi parkolási cégek már a fizetés nélküli parkolás után 10 nappal megkezdhetik a polgári peres eljárás előkészítését, így az adatok kikérését is.Sporthírek