Módosította a Fővárosi Közgyűlés az útfelújításokról szóló döntést

Elhalasztja 23 útszakasz felújítását a főváros, így a tervezett 133 helyett 110 helyen kezdődnek munkák az idén – döntött csütörtökön este a Fővárosi Közgyűlés. Az indoklás szerint a korábban elfogadott listáról azok az utak kerülnek ki, ahol a következő három évben olyan építkezések lesznek, amelyek miatt újra fel kellene bontani a burkolatot. A vitában az ellenzék azonban kifogásolta, hogy az érvényben lévő Budapest-szerződés ellenére a kormány a tervezettnél ötmilliárd forinttal kevesebbel járul hozzá a fővárosi útfelújításokhoz, ezért kell elhalasztani a munkákat.

Az előterjesztés alapján 23 útszakaszon halasztja el a munkákat a főváros, 6 helyen pedig a tervezettnél rövidebb részen végzik el a felújításokat. Az indoklás szerint a következő három évben a csatornázások, a 4-es metró építése, illetve a Budapest Szíve városfejlesztési program munkálatai miatt ezeket az utakat ismét fel kellene bontani. Nem kezdik el ebben az évben a felújításokat a többi között a II. kerületi Budakeszi, a IV. kerületi Fóti, a X. kerületi Maglódi és a XVIII. kerületi Üllői úton.

Az eredeti tervek szerint az idén 156 kilométernyi utat, összesen 133 útszakaszt újítottak volna fel Budapesten. Az állami költségvetés azonban 5 milliárd forinttal kevesebb támogatást ad a vártnál, így a felújításokra 10,6 millárd jut ebben az évben. A vitában az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a főváros nem tartatja be a Budapest-szerződést a kormánnyal, amiatt kell elhasztani munkákat. Kifogásolták azt is, hogy korábban a főváros vezetői azt ígérték: a piaci verseny kedvező az önkormányzatnak, ezért kevesebb pénzből is lehetséges az eredetileg tervezett útfelújítás megvalósítása.

Hagyó Miklós, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: még tartanak a tárgyalások a kormánnyal, Kóka János gazdasági miniszterrel és Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztossal is tárgyaltak további pályázati pénzekről.

Az idei 110-ből az első ütemben 38 útszakaszt újít fel a főváros, ezek közül a munkák közül több már megkezdődött és folyik a második ütem terveztetése és pályáztatása is.