Módosítják a fővárosi parkolási rendeletet

Módosítja parkolási rendeletét a főváros. Tavaly december óta ugyanis a díjfizetés nélküli úthasználat, illetve parkolás időpontjától számított 60 napon belül postára kell adni a fizetési felszólítást, mert később a díj és a pótdíj már nem kérhető az autósoktól. A 60 napos határidő viszont a fővárosi rendelet jelenlegi előírásai szerint nem mindig tartható.

A tavalyi törvénymódosítás értelmében 60 napon belül fel kell szóltani a bliccelőt a fizetésre, illetve egy éven belül meg kell indítani a bírósági eljárást. A fővárosi parkolási rendeletben viszont az szerepel, hogy a díj- és pótdíjkövetelés kiszabása, azaz a fizetés nélküli parkolás után 30 nap leteltével indítható meg a polgári peres eljárás a behajtás érdekében. A parkolási társaságoknak ezután még ki kell kérniük a rendszám alapján a nem fizető autósok nevét és lakcímét a központi adathivatalból. A 60 napos jogvesztő határidőből így nagyon könnyű kicsúszni.

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén ezért elfogadták azt a rendelet-módosítási javaslatot, hogy a fővárosi parkolási társulások már a fizetés nélküli parkolás után 10 nappal megkezdhetik a polgári peres eljárás előkészítését, és így az adatok kikérését is. A módosítás várhatóan március végén kerül a fővárosi közgyűlés elé.