Módosítja a főváros az útfelújításokról szóló döntést

Elhalasztja 23 útszakasz felújítását a főváros, így a tervezett 133 helyett 110 helyen kezdődnek munkák az idén – az erről szóló javaslatot támogatta hétfői ülésén a főpolgármesteri kabinet, a végső döntést pedig csütörtökön hozza meg a Fővárosi Közgyűlés. A korábban elfogadott listáról az a 23 útszakasz kerül ki, ahol a felújítások előtt még ki kell cserélni a közműveket, illetve amelyek a “Budapest Szíve” fejlesztési program részeként végezhetők majd el.

Az eredeti tervek szerint az idén 156 kilométernyi utat, összesen 133 útszakaszt újítottak volna fel Budapesten. Az állami költségvetés azonban 5 milliárd forinttal kevesebb támogatást ad a vártnál, így a felújításokra 10,6 millárd jut ebben az évben. A Fővárosi Közgyűlés által már tavaly jóváhagyott listát időközben azért is felül kellett vizsgálni, mert több helyen az útfelújítások előtt még ki kell cserélni a közműveket, más munkákat pedig a “Budapest Szíve” fejlesztési program részeként végeznek majd el.

A csütörtöki közgyűlés elé kerülő javaslat szerint 23 útszakasz felújítását halasztja el a főváros – tájékoztatta a Föggetlen Hírügynökséget Nyáry Krisztián, az önkormányzat kommunikációs igazgatója. Ezek között van a többi között a II. kerületi Budafoki, a IV. kerületi Fóti, a X. kerületi Maglódi, illetve a XVIII. kerületi Nagykőrösi út.

Az idei első ütemben 38 útszakaszt újít fel a főváros, a lezárult közbeszerzési eljárások alapján erre csaknem 2,3 milliárd forintot fordítanak. Ezek közül eddig nyolc helyen kezdődtek meg a munkák.

A második ütemben 34 budapesti utat hoznak rendbe. Ezekre a pályázatot már kiírták. Az ajánlatokat április 13-ig lehet benyújtani, a nyertes cégeket a tervek szerint május 10-ig hirdetik ki.