Modernizálták a kazincbarcikai szennyvíztisztító telepet

Kazincbarcika – Korszerűsítették Kazincbarcikán a szennyvíz-tisztítótelepet, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város uniós pályázaton több mint kétmilliárd forintot nyert az 1950-es években épült létesítmény felújítására – hangzott el a projekt záró rendezvényén, hétfőn.

A szennyvíztisztító telep modernizációja mellett a tisztított szennyvíz minősége és a fertőtlenítő rendszer hatékonysága javítsa érdekében döntöttek, emellett korszerűsítették a rothasztó tornyok technológiáját és optimalizálták a biogáz újrahasznosítását.

A projekt keretében egy korszerű, úgynevezett ContiSeq technológiájú, eleveniszapos biológiai tisztító létesült, amely magas tisztítási hatásfokkal rendelkezik, ugyanakkor kategóriájában a legalacsonyabb energia-felhasználással képes üzemelni.

A tisztított szennyvíz vízminőségét folyamatosan ellenőrzik, az iszap kezelésére új homogenizáló, gépi iszapsűrítő, különleges kialakítású új Inwaferm rothasztó, valamint új iszapvíztelenítő berendezés létesült, és megoldották a szennyvíztisztítás és iszapkezelés folyamán keletkező szagok hatástalanítását is, több száz méter hosszúságban új gravitációs csatornahálózatot építettek ki, valamint a műszakilag elavult csatornaszakaszokat rekonstruálták.

A korszerűsített szennyvíztisztító telepet és a meglévő és újonnan kiépített csatornaszakaszokat az Észak-magyarországi Vízművek (ÉRV) ZRt. üzemelteti.

– MTI –