Modern helyen a szülészet

Akt.:
A régi sebészet helyére kerül a szülészet
A régi sebészet helyére kerül a szülészet - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Észak-Magyarország legkorszerűbb kórháza, a Csillagpont közel 12 milliárd forintba került.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg Észak-Magyarország legkorszerűbb kórháza, a Csillagpont Kórház. A beruházás közel 12 milliárd forintba került, és „végeredményben az intézmény a régió progresszív ellátási centrumává vált” – hangzott el a projekt keddi zárórendezvényén.

Mint emlékezetes, a beruházás 2009-ben indult és három ütemben szerették volna átalakítani az egészségügyi ellátás körülményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. 2011-ben elindultak a munkagépek: az első ütemében elkészült a Csillagpont. A Csillagpont épülete közel 17 ezer négyzetméteren épült meg. Benne a hotelfunkció biztosítása mellett helyet kapott a sürgősségi ellátás, a központi műtőblokk és egy V. osztályú repülőtér. Mindez 4,8 milliárd forintba került.

Csiba Gábor főigazgató főorvos többek között arról is beszélt, hogy a projekt második ütemében (építési költsége 1,8 milliárd forint volt) átalakították a 9 ezer négyzetméteres ideggyógyászati tömböt. Ott ma már járó- és fekvőbetegeket fogadnak.

Az építkezés záró-, harmadik ütemében 589 millió forintból készült el a sebészeti tömb egy részének átalakításával a Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály és Perinatális Intenzív Centrum egysége. Azaz a nőgyógyászati, a szülészeti és a koraszülött osztály egybeköltözhetett. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban az egykori traumatológia teljesen felújított emeletein fogadják majd a kismamákat. Nem mellékesen az építkezések mellett 3,2 milliárd forint értékben költöttek orvostechnológiára és műszerre.

ÉM-JLI