Modern divat a hagyományőrzés jegyében

By Bódi Krisztián
Modern divat a hagyományőrzés jegyében
Mezőkövesd – „A Matyó népművészet továbbélésének stratégiája” címmel nyilvános ülést szervezett a Matyó Értékközvetítők Baráti Köre a Népi Művészetek Házában.

A szervezet vezetői és tagjai második alkalommal rendeztek nyilvános ülést, azonban a háttérben hetek óta komoly és eredményes előkészítő munkát folytattak a Hadas városrész fejlesztésével kapcsolatban.

Matyó motívumok a ruhákon

Az összejövetelen szó esett többek között a matyó motívumok és értékek aktuális, napjainkra vonatkozó felhasználási lehetőségeiről. Első lépésként a Százrózsás divatékszereket mutatták be a Matyó Húsvét keretében, amely egyértelműen pozitív fogadtatásra talált a látogatók körében. A jelenlévők a nyilvános ülésen megismerhették Hrivnák Tünde divattervezőnek, a By Me márka tulajdonosának a matyó motívumokkal díszített ruhakollekcióját. A divatékszerek, valamint az egyedi stílusú ruhák egyaránt komoly lehetőségekkel kecsegtetnek a jövőt illetően, hiszen országszerte nagy érdeklődés mutatkozik irántuk. „A matyó motívumokkal díszített ruhák nem csak kimondottan a népművészet számára fontosak, hanem Mezőkövesd szempontjából is nagy lehetőséget jelentenek, hiszen ez a marketing területén egy  jelentős lépés és új imázs kialakulását eredményezheti. Április 23-án a Continental Hotel Budapest jóvoltából a fővárosban mutatkozott be a ruhakollekció. Miután tudjuk, hogy Budapest hazánk gazdasági, kulturális és társadalmi központja, ezért ha ott jelen van a matyó hímzés és Mezőkövesd, az egész országban felfigyelhetnek ránk.” – emelte ki Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke.
Az Egyesület többek között ezekkel a lépésekkel igyekszik megfelelni a modernkor követelményeinek, melyhez az új divatirányzat mellett a szervezet tagjai, többek között a néptáncosok, a képzőművészek, a Borsóka Hímzőkör tagjai is színesítik és bővítik a lehetőségeket. Erre azért is nagy szükség van, mert a nehéz gazdasági helyzet a civil szervezetek, többek között a Matyó Népművészeti Egyesület működését is negatívan érinti és veszélybe sodorhatja a jövőjét. Berecz Lászlóné fontosnak tartja, hogy a városi kulturális koncepció mellett egy kifejezetten a népművészetre vonatkozó koncepció is készüljön, melynek kidolgozása folyamatban van.
Az összejövetel további részében a „Mit jelent számomra a Matyó kultúra örökösének lenni?”elnevezésű napirendi pontban a mezőkövesdi Pete Zoltán tartalmas, érzelmekben és értékekben gazdag gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők. Az első nyílt találkozón részt vett dr. Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, főigazgatója, aki ingyenes belépőt ajánlott fel a baráti kör tagjainak és szimpatizánsainak, így a szentendrei kirándulás szerveznek.
A következő összejövetelt várhatóan a népművészeti koncepció elkészítése után fogják megszervezni.

– BK –