Modellezik a légszennyezést – RTL Klub

Szélcsatornában szimulálják, hogy mekkora légszennyezést okoz majd Békásmegyernek az M0-ás elkerülő szakasza, ha megépül. Bár a végleges nyomvonal még nincs meg, civil szervezetek már most tiltakoznak, mert szerintük egyik terv sem elfogadható – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Elindítják a szélcsatornát, ezzel egyidejűleg elindítják a kipufogógáznak megfelelő nyomgáz áramlását a mérőtérbe, és mintát vesznek, amelyet elemeznek – mondta Goricsán István, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa az RTL Klub Híradójának.

A vizsgálatot a Nemzeti Autópálya Zrt. kérte azért, hogy a környezetben élők megnyugodjanak: ha megépül az út, akkor sem lesz a levegő egészségre ártalmas. A zárt kertekben rakott tűz füstje beáramlik a faluban, és a mellette levő lakótelepre is. Pedig a kertek most messzebb vannak, mint az M0-ás tervezett vonala. Az SOS Békásmegyerért Egyesület ezért úgy gondolja, hogy az autók kipufogógázával is ugyanez lesz.

A Nemzeti Autópálya Zrt.-nél azt mondják, még nem dőlt el, hogy pontosan hol fut majd az elkerülő út. Ez a mostani vizsgálattól is függ, amelyet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. saját maga végezteti el. Kiírt egy közbeszerzési eljárást annak érdekében, hogy a vitás nyomvonalakkal kapcsolatban a legoptimálisabb nyomvonalat jelölje ki – mondta Béni Gyöngyi, a Nemzeti Autópálya Zrt. szóvivője az RTL Klub Híradjának.

A hidat, amelynek már több eleme is áll, 2008-ra fejezik be. Az M0-ás északi szakaszát pedig 2012-re.