Mocsári teknősöket mentettek meg Kecskeméten

42 védett mocsári teknőst mentettek meg az elmúlt napokban természetvédő aktivisták egy Kecskemét melletti bányagödörből, melyből korábban homokot bányásztak útépítéshez, és most betemetik az esővízzel megtelt gödröt. Az ideiglenes tavat gyorsan megszerették a mocsári teknősök, de most veszélyben vannak. Az iszapba beásott, téli álmot alvó állatok elpusztulnak, ha időben nem szedik ki őket a természetbarátok.

A veszélybe került teknősökre nádkeresés közben bukkantak a természetbarátok. Először azt hitték, csak 2-3 állatot kell megmenteniük, de aztán látták, hogy sokkal többet – mesélte a Független Hírügynökségnek Barkóczi András, természetvédő aktivista, aki társával összesen 42 mocsári teknőst ásott ki az iszapból.

A sűrű iszaprétegben nehéz a teknősöket észrevenni, mivel a téli álmot alvó, mozdulatlan állatok csak néha tesznek egy önkéntelen mozdulatot.
A folyamatosan dolgozó munkagépektől pár méterre gyorsan kell túrkálni az iszapban, hogy minél több teknőst megmenthessenek. Amelyik a tóban marad, arra legalább két méteres földréteg kerül, így nem tudja magát tavasszal kiásni és elpusztul.

Az egyenként 50 ezer forint eszmei értékű teknősök egy részét a kecskeméti vadaskert fogadta be, ahol egy biztonságos veremben alhatnak tovább, a többieket a Kiskunsági Nemzeti Park őrei elengedték a nemzeti parkban.Sporthírek