Mobiltelefonra tölthető információk a Közlekedési Múzeum tárlatán – RTL Híradó

Saját mobiltelefonjukon hallgathatják a látogatók a legérdekesebb és legfontosabb információkat a Közlekedési Múzeum új tárlatán. A Magyarországon most először használt rendszer a készülékek Bluetooth funkcióját használja. A kiállítás egyébként abban is különleges, hogy végig lehet sétálni az első magyar gőzhajó hajóhídján, és utazni lehet az ország egyetlen lebegővasútjának rekonstruált változatán – hangzott el az RTL Híradóban.

8 kilométeren át, Kőbányától a mai Baross térig vezettek a síneket tartó oszlopok, a lebegővasút mégsem forradalmasította a 19. századi közlekedést, karrierjét tűzifaként végezte, mert működtetése túl drága volt. Kaján Imre, a Közlekedési Múzeum történésze elmondta: a nem életképesek eszközökre senki se büszke, a kőbányai függővasút például 8 hónapig működött, nem nagyon foglalkozott vele a vasút történelem. Sokkal több figyelmet kapott az 1846-tól élő Pest-Vác vonal, mint azóta is működő első.

Rengeteg magyar technikai újítás született és veszett a feledés homályába az 1800-as években. Mint például az üzemi munkában használt lójárgány, vagy az első folyami gőzős, a Carolina. A korukat megelőző gépek gyűjteményét egy mai technikai újdonsággal mutatják be.

Kócziánné Szentpéteri Erzsébet a Közlekedési Múzeum főigazgatója az RTL Híradónak elmondta: a kiállítás különböző tárgyainál van egy szám, és aki aktiválja a bluetooth rendszerét, az megtudja hallgatni azokat a színészek által előadott magyarázó vagy idézet szövegeket, amik a tárgyakhoz kapcsolódnak. Vagyis mindenki a saját telefonjára kapja meg az információkat. Magyar múzeumban ezt most először próbálják ki.