„Mobil gyermekintenzív osztály”

„Mobil gyermekintenzív osztály”
Miskolc – A Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány kezdeményezésére láttak hozzá – az Országos Mentőszolgálattal közösen – az első hazai gyermekmentő orvosi kocsi működésének a feltételeinek megteremtéséhez 9,5 évvel ezelőtt.  

A gyermekmentés Budapesten több mint 9 éve sikerrel működik: több mint 20 ezer bevetésen vettek részt, több ezer életveszélyes állapotú gyermeket mentettek meg. Ezen felbuzdulva egy évvel ezelőtt elhatározták, hogy vidéken is létrehozzák a gyermekmentésnek ezt a formáját: egy olyan mentőkocsit szerelnek fel, amely a nehezen járható terepen is biztosan elboldogul, olyan műszerekkel is, amelyek eddig csak a gyermekintenzív osztályokon voltak. A személyzethez pedig mindig tartozik egy gyermekintenzíves orvos. Így gyakorlatilag bárhol képesek felállítani egy „mobil gyermekintenzív osztályt”. A működéshez elengedhetetlen szervezettséget és lelkesedést éppen Miskolcon találták meg.

Pénteken, az október 1-től indult próbaüzem után, már az ünnepélyes átadáson vehettünk részt. Mint elhangzott: a mindent egybevetve 25 milliót érő mentőkocsihoz a miskolci önkormányzat 4 millió forint támogatást nyújtott. Az orvosi személyzet javát a GYEK állítja ki – dr. Mikos Borbála főorvos volt az első műszakot teljesítő. A jármű egyelőre reggel 8 és este 8 között teljesít szolgálatot, a hét minden napján.

A fotókon látható Ford Ranger egyébként a kötelező tartalékot képezi, még ez éven egy vadonatúj másik is szolgálatba áll.