MOB: Török Ferenc öncélú háborút folytat az olimpiai eszme ellen

Budapest, 2015. szeptember 11., péntek (MTI) – A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerint Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó “valamennyi sportszerető ember és az olimpiai eszme ellen folytat öncélú háborút”.

A MOB pénteki közleményében azt írta, sajnálatos, hogy az “egykori kiváló sportoló idős korára ki nem elégített kapzsisága, politikai ellenszenve és személyes sértettsége miatt a Magyar Olimpiai Bizottság lejáratását tűzte ki zászlajára.”

A szervezet a közleményben hozzátette, Török Ferenc “elfelejti azt a tényt”, hogy az “Ügyészség mint a Magyar Olimpiai Bizottság törvényességi felügyeleti szerve megállapította a Magyar Olimpiai Bizottság szabályos működését.”

A MOB emlékeztet rá, hogy Budapesttel közösen, teljesen szabályosan, a feltételeknek megfelelően, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) visszaigazolásával nyújtotta be a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó szándéknyilatkozatát, amelynek eredményeként szeptember 16-tól, azaz jövő szerdától hivatalosan is pályázó várossá lép elő.

“A Magyar Olimpiai Bizottság a sportszerűség jegyében békés nyugdíjas éveket és Magyarország szabályos olimpiai pályázatától való távolmaradást kíván Török Ferenc úrnak” – zárul a MOB közleménye.

Az ügy előzménye, hogy a korábbi öttusázó pert indított a MOB ellen, amelyben a május 12-i és június 10-i közgyűlés összes határozatának, közte a 2024-es ötkarikás játékok pályázati szándéknyilatkozatára vonatkozó határozatnak a megsemmisítését kérte. Korábban Török Ferenc a MOB 2012. február 26-i alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlés határozatainak megsemmisítését kérte, mert szerinte a közgyűlés összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása is szabálytalanul történt. Ebben a perben a Fővárosi Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla, az idén júniusban pedig a Kúria a volt öttusázónak adott igazat.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön megsemmisítette a MOB május 12-i és június 10-i közgyűlésén hozott valamennyi határozatot, az ítélet nem jogerős, fellebbezésre a kézhezvételtől számított 15 napon belül van lehetőség – tájékoztatta Török Ferenc a hvg.hu-t.

– MTI –