MNB: káreseményenként több mint 30 millió forintig kapnak kártalanítást az Astra-ügyfelek

Budapest, 2015. szeptember 4., péntek (MTI) – A román garanciaalap az Astra fióktelep valamennyi ügyfelének, illetve károsultjának teljeskörű kártérítést fizet a román törvények által meghatározott összeghatárig, amely mintegy 100 ezer euró (több mint 30 millió forint) káreseményenként – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A román Astra biztosítótársaságot augusztus 26-án nyilvánította fizetésképtelenné az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF). A lépés a biztosító magyarországi fióktelepét is érinti.

Az MNB pénteki közleménye szerint a román állami biztosítási garanciaalap (FGA) hivatalosan is közzétette a román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító károsultjainak, ügyfeleinek kártérítésére vonatkozó eljárás szabályait.

A hivatalos román tájékoztató szerint a kárigényeket közvetlenül a román garanciaalapnál, illetve a garanciaalap által e célra kijelölt megbízottaknál is elő lehet terjeszteni a kártérítést igénylő űrlap és a szükséges dokumentumok csatolásával.

A magyar fogyasztók érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Bank egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a megbízottat mielőbb kijelöljék, és a magyar érintettek gyorsabban, egyszerűbben, a technikai akadályokat megszüntetve közvetlenül magyarul intézhessék kárigényüket. Az egyeztetések annak tisztázását is célozzák, hogy a magyar károsultak milyen módon jelenthetik be kárigényeiket, illetve, hogy a bekövetkezett károk esetében a kárszakértést ki végezheti el – írja az MNB.

A jegybank a friss tudnivalókról folyamatos tájékoztatást nyújt a honlapján.

– MTI –