MNB: ezer tonna aprópénz már visszaérkezett

Visszaérkezett az ezredik tonna aprópénz a Magyar Nemzeti Bankba (MNB). Az egy- és kétforintos érméket 2008. március 1-jétől vonták ki itthon a forgalomból. Az elmúlt hónapokban a vártnál több aprópénz áramlott vissza az MNB-hez, főleg a jótékony szervezetek gyűjtőakciói miatt – közölte szerdán a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly szeptember 21-én jelentette be, hogy március elsejétől bevonják az egy- és kétforintosokat. Azért döntöttek így, mert ezeket az aprópénzeket az emberek egyre kevésbé használták, az érmék nagy része elkallódott, aktívan nem vettek részt a készpénzforgalomban. Emellett a fémek világpiaci ára az utóbbi években megnőtt, ezért az érmék gyártatására a korábbinál jóval többet kellett költenie a közpénzből gazdálkodó Magyar Nemzeti Banknak.

171 millió egyforintos és 203 millió kétforintos érkezett vissza eddig a Magyar Nemzeti Bankhoz. A bevont érméket a jegybank fémhulladékként értékesíti, és az így befolyt pénzt az államadósság csökkentésére fordítja.

A jegybanknál az egy- és kétforintosokat 2013. március 1-ig lehet névértéken beváltani, és a Posta is úgy döntött, hogy közreműködik az érmék beváltásában – olvasható az MNB közleményében.

A korábban bevont bankjegyek közül az Ady arcképével ellátott lila 500 forintost, a Bartókot ábrázoló zöld ezer forintost és a Széchenyit ábrázoló barna 5 ezer forintost 2009. december 31-ig váltják be névértéken. A jelenlegi forint-sorozatból a fémcsík nélküli ezer forintost 2027. augusztus 31-ig lehet beváltani.Sporthírek