MNB: csökkentek a személyi hitelek kamatai áprilisban

    Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – A forint személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója jelentősen csökkent áprilisban a törvényi szabályozás következtében, míg a háztartások által felvett új lakáscélú forinthitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltsége kismértékben növekedett – közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön a honlapján.

 

A 2012. áprilistól alkalmazandó új szabályozás értelmében a háztartásoknak nyújtott hitelek hitelköltség mutatója – bizonyos kivételekkel – nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét.

A törvényi változással függ össze, hogy a forint személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója áprilisban 2,37 százalékponttal 28,55 százalékra csökkent. Az ilyen típusú hitelek új szerződéseinek értéke 5,77 milliárd forintra csökkent az előző havi 7,8 milliárd forintról.

Áprilisban a háztartások által felvett új forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója 0,33 százalékponttal 12,37 százalékra nőtt márciushoz képest. Egy év alatt csaknem 2 százalékponttal emelkedett a lakáshitelek hitelköltsége, 2011 áprilisában 10,47 százalék volt az átlagos hitelköltség mutató. A forint lakáshitelek új szerződéseinek értéke áprilisban 9,9 milliárd forintra csökkent a márciusi 11,85 és a tavaly áprilisi 14,99 milliárd forintról.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos kamatlába egy hónap alatt 0,12 százalékponttal 15,40 százalékra emelkedett áprilisban, az új szerződések értéke pedig 3,45 milliárd forint volt áprilisban a márciusi 3,72 milliárd forint után.

A háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlábai nem változtak az előző hónaphoz képest, az új betételhelyezések pedig tovább emelkedtek az előző hónaphoz képest.

A nem pénzügyi vállalatok által elhelyezett betétek új szerződéses értékei jelentősen csökkentek áprilisban: az új forint betétszerződések értéke áprilisban 1.515 milliárd forint volt a márciusi 1.713 milliárd forint után. Az éven belüli euró betétek új szerződéses értéke 542 milliárd forintra csökkent a márciusi 619 milliárd forintról.