MNB: csökkent a háztartások hitelállománya szeptemberben

Budapest, 2012. október 31., szerda (MTI) – A háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak, a tranzakciók eredőjeként szeptemberben 40,3 milliárd forinttal csökkent a háztartások hitelállománya. Az előző hónaphoz képest a háztartások forint- és devizabetéteik állományaikat egyaránt, összesen 11,5 milliárd forinttal csökkentették – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közölt legfrissebb adataiból.

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó hiteltörlesztők voltak, a tranzakciók eredőjeként hitelállományuk összességében szerény 11,2 milliárd forinttal nőtt, betéteiket viszont 6,1 milliárd forinttal csökkentették, mert a devizabetét kivonás összege meghaladta a forintbetétek növekedését.

A háztartási hitelállomány 40,3 milliárd forintos csökkenése a forinthitelek 21,8 milliárd forintos tranzakciós növekményéből, illetve a devizahitelek 62,1 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. A változások egy része a késedelmes devizahitelek forintra váltására vezethető vissza. A szeptemberi konverzió a június-augusztusi törvény által előírt átváltással szemben önkéntes alapon történt.

A kötelező átváltási programban június, július és augusztus folyamán 25,3 milliárd forint értékű késedelmes devizahitelt váltottak át. A forintra átváltott késedelmes devizahitelek 25 százalékát a hitelintézetek elengedték, így a forinthitelek tranzakcióját június, július és augusztus során az említett konverzió 19,6 milliárd forinttal növelte.

Az MNB becslése szerint a szeptemberi önkéntes alapú konverzió mértéke mind a forint, mind pedig a devizahitelek esetén meghaladta a kötelező programban átváltott állományok összegét. A forinthitelek tranzakciós növekménye emellett tartalmazza a gyűjtőszámlahitelek folyósítását is.

A nem pénzügyi vállalatok esetében – csak a tranzakciót figyelembe véve – a forinthitelek állománya 35,8 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 26,4 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – tranzakciókból eredően 1,7 milliárd forinttal növekedett.

A nem pénzügyi vállalatok betétállományának 6,1 milliárd forintos csökkenése a 4,0 milliárd forintos nettó betételhelyezésből, és a 10,1 milliárd forintos deviza betétkivonásból adódik.

A külföldi kötelezettségek állománya szeptemberben a hitelintézetek mérlegfőösszegének 23,2 százalékát tette ki.

A pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak – hívja fel a figyelmet az MNB.

– MTI –