MNB: A magyar bankok nincsenek közvetlen bajban – MTV

A hazai bankok közvetlenül nem érintettek a pénzpiaci válságban, de ha “tornádó pusztít a világban, annak az oldalszele minket is elérhet” – mondta kedden a köztévé Az Este című műsorában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Király Júlia szerint egyelőre semmi olyan jel nincs, hogy magyar bank, vagy egy hazai bank anyabankja jelentős veszteséget szenvedne el, a tőkeerős magyar bankok így nincsenek közvetlen bajban

A pénzpiac mindig durván és kegyetlenül állítja helyre a megbomlott egyensúlyt. Azokat az országokat és befektetéseket ugyanis, amelyeket sérülékenynek tartanak, azokat azzal büntetik, hogy megemelik a finanszírozási költségeket. Ezt Magyarországon is lehetett már érezni – véli a jegybank alelnöke. Király Júlia hozzátette: Magyarország az egyetlen európai ország, ahol gyorsul a növekedés üteme, noha elmarad a tervezettől.

A z MNB alelnöke szerint biztosan elfogadják majd az Egyesült Államokban a hétfőn még elutasított mentőcsomagot, amelyet a pénzügyi válság megszüntetésére vezetett volna be az amerikai kormányzat. Király Júlia azt mondta: a mentőcsomag nélkül nem tud működni a gazdaság és ezt tudják az adójukkal szavazó állampolgárok is. Hozzátette: ameddig nem szavazzák meg a csomagot, addig napról napra csökken a választópolgárok vagyonának értéke. A jelenlegi pénzügyi piacon a bizalom helyreállítása a legfontosabb, anélkül ugyanis rendkívül akadozva működik a rendszer. Ezt a bizalmat kell helyreállítani, ez azt jelenti, hogy a gazdaság növekedése fog lassulni.

“Vége van a boldog békeidőknek” – fogalmazott a műsorban Király Júlia. A világgazdaság két évvel ezelőtt még öt százalékkal nőtt, a mostani előrejelzések azonban már csak három, 3,5 százalékos növekedéssel számolnak, és ezt mindenki megérzi majd.