Helyi közélet

2015.11.17. 09:06

"Szó sincs arról, hogy több családot telepítettünk volna Miskolcra"

Miskolc - Káló Károly, a Bhim Rao elnöke cáfolja, hogy több cigány családot költöztettek volna állami pénzen Miskolcra.

Miskolc - Káló Károly, a Bhim Rao elnöke cáfolja, hogy több cigány családot költöztettek volna állami pénzen Miskolcra.A Jobbik szerint egy államilag támogatott telepfelszámolási program részeként vidéki cigánytelepekről költöztettek családokat Miskolcra. Erről beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a párt miskolci frakció­vezetője.

Elmondta, hogy a napokban Győri kapui lakosok keresték meg azzal, hogy egy antiszociális család terrorizálja őket. A párt bejárást szervezett a helyszínre, ennek során derült ki számukra, hogy a családot egy abaújszántói telepfelszámolási program részeként költöztették Miskolcra. Jakab Péter szerint azonban nemcsak ez az egy család érkezett a program segítségével, hanem rajtuk kívül még hatan, akiknek – mint a frakcióvezető fogalmazott – kormányzati szakemberek segítségével sikerült ingatlant vásárolnia a Bhim Rao Egyesületnek.

Mire alapozza ezeket az állításokat Jakab Péter, vannak-e ezt igazoló dokumentumai? – kérdeztük. „Mint említettem, lakossági bejelentésre mentünk a helyszínre, ott beszéltünk az érintett családdal is, akik elmondták, többen érkeztek Abaújszántóról, mert ott felszámoltak egy cigánytelepet. Illetve a lakók megkeresték Káló Károlyt, a Bhim Rao Egyesület elnökét panaszukkal, aki – magánbeszélgetésen – arról tájékoztatta őket, hogy hét családnak vettek ingatlant, kormányzati szakemberek segítségével” – válaszolta.

A másik hat családról nincs információja a Jobbiknak – tudtuk meg.

Egy esetben a városban

„Szó sincs arról, hogy több családot telepítettünk volna Miskolcra – erősítette meg az Észak-Magyarország kérdésére korábbi kijelentését Káló Károly, a Bhim Rao Egyesület elnöke. – Mindössze azt az egyetlen családot juttattuk lakóingatlanhoz Miskolcon. Szempont volt, hogy ne szegregált környezetben legyen az életterük, ezért kaptak lakást abban a társasházban. A finanszírozó pedig a 2005-ben indult Roma Integráció Évtizede Program volt.”

Az elnök elmondta, hogy nem a miskolci önkormányzat szakembereivel, hanem a pályázatban akkor közreműködő minisztérium által delegált szakemberekkel választották ki a lakást még 2009-ben, és adták át a családnak. „Az elmúlt jó 5 évben senkinek nem volt semmiféle problémája a családdal. „Most, öt év után megjelenik egy párt, és politikai ügyet próbál csiholni két szomszéd rossz kapcsolatából.”

A többiek helyben maradtak

Megtudtuk, hogy az abaújszántói programban 9 család helyben jutott lakáshoz, 4 családnak segítettek a háza felújításában, és csak ebben az egy esetben történt olyan, hogy máshol – esetünkben – Miskolcon kaptak volna új lakhelyet. Ez is azért történt, mert a feleség eleve miskolci származású volt – mondta Káló Károly.

A miskolci önkormányzatot is megkerestük. Későbbre ígértek választ.

ÉM-SZR, SZB


Előzmény:

Miskolc - Vidéki cigánytelepekről költöztettek családokat Miskolcra állami támogatással – állította sajtó­tájékoztatóján a Jobbik. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában