Helyi közélet

2016.12.13. 14:39

Szebb jövő esélye?

<em>Egyfajta „magyar győzelemnek” értékelhető az, ami a hétvégi romániai parlamenti választáson történt, tudni illik, az RMDSZ-vezette „magyar összefogás listája” az összefogást mutatja, azaz hűen tükrözi a magyarság vélt számarányát szomszédainknál. </em>Szaniszló Bálint írása.

Egyfajta „magyar győzelemnek” értékelhető az, ami a hétvégi romániai parlamenti választáson történt, tudni illik, az RMDSZ-vezette „magyar összefogás listája” az összefogást mutatja, azaz hűen tükrözi a magyarság vélt számarányát szomszédainknál. Szaniszló Bálint írása.

Ha még elemezni akarjuk, mi is vezetett a siker felé vivő útra, akkor – mint a szakértők megerősítik – a román hatalom szempontjából visszájára fordult a magyar­ellenes kampány, amit az elmúlt időszakban folytattak. Nem sikerült elrémíteni a magyarok listájára szavazókat, sőt inkább egyfajta dac lépett a várt félelem helyébe. Sokak szerint ezúttal jól sült el az a támogató kampány, amit Magyarország folytatott a kinti magyarok érdekében.

Van tehát újra egység, amely – reményeink és vágyaink szerint – maradjon is meg a siker eufóriája utáni „szürke hétköznapokban”. Mert, ha hinni lehet az előzetes koalíciós latolgatásoknak, a „magyar összefogás listája” nyomán létrejövő parlamenti erő kormányzati pozícióba avanzsál, azaz olyan helyzetben lesz, hogy közvetlenül is befolyásolhatja a magyarok sorsát igazgató döntéseket. Ehhez viszont már szükség lesz a sokat emlegetett kollektív magyar bölcsességre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában