Mladic egyelőre nem nyilatkozott az ellene emelt vádakról

Akt.:
Mladic egyelőre nem nyilatkozott az ellene emelt vádakról
 Brüsszel – Egyelőre nem nyilatkozott az ellene emelt vádakról Ratko Mladic, aki pénteken jelent meg először a hágai törvényszék előtt.

  A boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát 1992 és 1995 között elkövetett népirtással, polgári személyek üldözésével, meggyilkolásával, kitelepítésével, egyéb embertelen cselekedetekkel, túszejtéssel és fosztogatással vádolja az ENSZ által létrehozott törvényszék ügyésze.

Az ICTY kifejezetten a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús és emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények ügyében jár el, nem azonos az általános hatáskörű – de ugyancsak hágai székhelyű – Nemzetközi Büntetőbírósággal, illetve az államok közötti jogvitákkal foglalkozó Nemzetközi Bírósággal.

Mladicot a múlt héten tartóztatták le Szerbiában, majd e héten átszállították Hollandiába. Pénteken tartották meg az úgynevezett előzetes meghallgatását.  Az eljáró bírói tanács elnöke megkérdezte tőle, megkapta-e saját nyelvén a 37 oldalas vádiratot. Azt válaszolta, hogy kapott iratkötegeket, de azokat nem tekintette át. A következő kérdés az volt, kívánja-e, hogy szó szerint felolvassák-e az egész vádiratot. Erre azt válaszolta, hogy egyetlen mondatot sem akar belőle hallani.

Felolvasták a vádiratot

A bíró azonban az eljárás alapján köteles volt felolvasni a vádirat sűrített lényegét tartalmazó kivonatot. Ez a 11 vádpontot ismertető dokumentum kiemelten foglalkozott a két legsúlyosabb, Mladic terhére rótt cselekménnyel, a srebrenicai mészárlással és a szarajevói lakosok ellen folytatott tüzérségi támadásokkal.
Ezután a bíró tájékoztatta Mladicot, hogy egy hónapon belül kell válaszolnia arra, bűnösnek vallja-e magát, ezt azonban már ezen az első tárgyaláson is megteheti.

Mladic azt mondta, hogy a dokumentumban olyan szörnyűségekről van szó, amelyekről ő nem is hallott. Tagadta, hogy embereket ölt volna, azt állította, hogy csak a hazáját védte. Az egész vádirat tanulmányozásához azonban – tette hozzá – egy hónapnál is hosszabb időre van szüksége.

A bíró megjegyezte, hogy a védekezésre való alapos felkészülésre lesz több idő is, ám az eljárási szabályok értelmében a vádlottnak a vádirat ismertetése után egy hónappal feltétlenül nyilatkoznia kell arról, bűnösnek vallja-e magát. A bíró ezért július 4-ére tűzte ki a következő tárgyalást.  Az előzetes meghallgatásnak volt egy zárt szakasza is, ahol Mladic az egészségi állapotáról kívánt nyilatkozni. Előzőleg – a nyilvános szakaszban – azt mondta magáról, hogy beteg ember.

Mladic egyébként “kiszorította” az egyes számú hágai tárgyalóteremből Radovan Karadzicot, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjét, akinek hónapok óta zajlik a pere, és ügyében ezen a napon is tartottak tárgyalást, de azt áttették a hármas számú tárgyalóterembe.

-MTI-