Nagyvilág

2012.05.24. 15:04

Szépen adakoznak a tokiói kormányzó szigetvásárlásához

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking/Tokió, 2012. május 24., csütörtök (MTI) - A tokiói városi kormányzat csütörtökön közölte, hogy közadakozásból már csaknem egymilliárd jen (közel 3 milliárd forint) gyűlt össze azon a számlán, amelyen a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek megvásárlására gyűjtenek.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking/Tokió, 2012. május 24., csütörtök (MTI) - A tokiói városi kormányzat csütörtökön közölte, hogy közadakozásból már csaknem egymilliárd jen (közel 3 milliárd forint) gyűlt össze azon a számlán, amelyen a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek megvásárlására gyűjtenek. 

A főváros alig egy hónapja nyitott, elkülönített számlájára 864 millió jent küldtek az állampolgárok, s Tokió kormányzója, Isihara Sintaro közölte, hogy egy üzleti vállalkozó további 100 millió jent (300 millió forint) ajánlott fel.

Isihara április közepén Washingtonban beszélt először arról, hogy szeretne megvásárolni néhányat a Szenkaku-szigetek, kínaiul Tiaojü(Diaoyu)-szigetek közül. A lakatlan szigetek körülbelül 2000 kilométerre vannak Tokiótól, halban gazdag vízterületek övezik és a környékbeli tengeri talapzat valószínűleg jelentős energiaforrásokat rejt. Japán és Kína egyaránt a magáénak tartja.

Isihara, a jobboldali, provokatív nacionalista megnyilvánulásairól híres, 79 éves politikus, akit Japán Le Penjének is neveztek már, korábban közölte, hogy megkereste a szigetek tulajdonosát és felvetette, hogy az ötből hármat megvenne. A szigetek egy japán család nevén vannak, s azokért a tokiói kormány évi 24 millió jen (72 millió forint) bérletet fizet.

"A Tiaojü-szigeteket érintő bármely egyoldalú lépés a japán fél részéről törvénytelen és érvénytelen, s nem változtat a tényen, hogy a szigetek Kínához tartoznak" - hangoztatta a kínai külügyi szóvivő, amikor először a fejlemények kommentálására kérték. A kínai média ugyancsak ingerülten reagált a hírekre.

A szigetcsoport hovatartozása mellett eltérően érvelnek Japánban és Kínában. Térképészeti és egyéb írásos nyomok alapján Kína 1534-től vallja a területéhez tartozónak, és úgy véli, hogy az első kínai-japán háborúban elfoglalt területeket később az 1952-ben érvénybe lépett San Franciscó-i békeszerződés értelmében vissza kellett volna kapnia. Japán ezt nem ismeri el.

Peking és Tokió között az utóbbi időben ismét hideggé vált a viszony, amit az is jelez, hogy a kínai védelmi minisztérium kedden közölte, hogy "munkaszervezési okokból" csütörtökön nem utazik Japánba a Központi Katonai Bizottság alelnöke, Kuo Po-hsziung (Guo Boxiong).

A kínai politikai vezetést nem csak a szigetekkel kapcsolatos tokiói kezdeményezés zavarja, hanem az is, hogy nemrégiben a japán főváros vállalta, hogy otthont ad az Ujgur Világkongresszus konferenciájának.

Az emigráns ujgurok szervezetének több tagja felkereste a tokiói Jaszukuni temetőt, a II. világháborúban elesett japán katonák, egyben háborús bűnösök végső nyughelyét.

"A Kína-ellenes szeparatisták a japán jobboldallal közreműködve kifejezték politikai eltökéltségüket, hogy elszakítsák szülőföldjüket Kínától és aláássák a két ország közötti viszonyt" - hangoztatta ezzel kapcsolatban a kínai külügyi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!