MKC: Óraadóként tanítani is akar a kövesdiek vezetőedzője

Akt.:
Molnár Ferenc sportolói múltja véget ér, szakvezetőként folytatja
Molnár Ferenc sportolói múltja véget ér, szakvezetőként folytatja
Mezőkövesd – Molnár Ferenc harmincnégy évesen a legfiatalabb NB I-es kézilabda­tréner lesz.

Visszavonulását megkönnyezte: a Mezőkövesdi KC férficsapatának napokban tartott utolsó bajnoki mérkőzésén ünnepelte a közönség, köszöntötte és megajándékozta a klubvezetés, aztán ahogyan ilyenkor általában szokás, folyt a pezsgő…

Hiszem és tudom, hogy élni fogok a lehetőséggel.” Molnár Ferenc

Tartalmas előélet

– Tízéves koromban kezdtem, és most, harmincnégy esztendősen fejeztem be – kezdte Molnár Ferenc, aki Skaliczki László örököseként veszi át az élvonalbeli gárda irányítását. – Mivel soha nem vezettem statisztikát, nem tudom, hány NB I-es meccsem volt, azt is mások számolták ki, hogy pályafutásom alatt több mint hatszáz gólt jegyeztem. És ha már az előéletemnél tartunk, játékosedzőként szép listával büszkélkedhetek: voltam NB I/B-s és NB II-es edző, NB I-es pályaedző, továbbá NB I/B-s junior és NB I-es ifitréner is. Még nem tudatosodott bennem teljesen, hogy életemben végérvényesen lezárult egy nagyon szép korszak, azt is mondhatom, hogy oda a fiatalságom, mostantól új időszámítást osztott rám a sors. Itt kell még megemlítenem, hogy nevelőedzőként valamikor Juhász István vett a „szárnyai” alá, szakmai szempontból pedig azt hiszem, hogy elődömtől, Skaliczki Lászlótól kaptam a legtöbbet.

Molnár Ferenc kézilabda-­szakedzői végzettséggel rendelkezik és két diplomája van. Eddig főállásban a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola testnevelés-biológia tanáraként dolgozott, és elárulta, hogy a katedrától nem akar elköszönni.

– Óraadóként szívesen maradnék, bár ez nem csupán rajtam múlik – folytatta az MKC új vezetőedzője. – Ha nem találnak senkit a helyemre, segíthetek, hiszen az oktatás is beleférne az időmbe és mindenki jól járna. Szeretem a gyerekeket, ők is kedvelnek engem, imádok tanítani, és bár az edzősködést és a tanárkodást nem könnyű összeegyeztetni, nekem ez is menne. Ha pedig az iskola talál a munkaerőpiacon testnevelés-biológia szakos tanárt, akkor én fizetés nélküli szabadságra jönnék el az intézménytől.

Nem fél a bukástól

Arra a kérdésre, hogy a kézilabdázóknál megkapta-e már a szerződését, Molnár Ferenc így felelt:

– Kinevezésem folyamatban van, a kontraktust most szövegezik. Elméletben eddig két évben gondolkodtunk, de itt még nem egyenesedett ki a kérdőjel. Úgy tudom, hogy nem voltak riválisaim, illetve a jelentkezőket az egyesületnél elutasították, mert a személyem mint lehetséges vezetőedző már tavaly is felmerült. Aztán abban maradtunk, hogy még játszom egy évet, tovább tanulom a szakmát Skaliczki Lászlótól, majd amikor Laci bejelentette, hogy Békéscsabára megy, már világos volt: én következem utána. Mindössze harmincnégy évesen kaptam meg a kispadunkat, ilyen fiatal mester pedig nem dolgozik az NB I-ben. Negyven körüliek vannak, aztán jóval idősebbek is, ők tapasztaltak, sokat tudnak, megjárták a hadak útját, mégsem félek a bukástól. Hiszem és tudom, hogy élni fogok a lehetőséggel, meghálálom a klub elöljáróinak bizalmát. Nem tartok azoktól a játékosoktól sem, akikkel eddig a pályán küzdöttem, és nincs bennem fenntartás a játékvezetőkkel szemben sem. A helyzet adott: fel kell nőnöm a feladathoz, helyt kell állnom ebben a fajsúlyos közegben.

Volt társai örülnek

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként fogadták egykori társuk felkérését a játékosok. Erről így vélekedett az „obsitos” kézilabdázó:

– Akikkel eddig a pályán szenvedtem a győzelmekért, azok örülnek nekem, elmondásuk szerint szívesen dolgoznak majd velem. Az persze majd elválik, hogy miként fog ez a munka kiteljesedni. Kiss Rolandnak és Kovács Bencének utánpótlás vonalon már voltam edzője, de a többiekkel még nem dolgoztam úgymond főnöki-beosztotti viszonyban. Lehet, hogy mosolyt fakaszt a tegeződés-magázódás kérdése, miként viszonyuljunk majd egymáshoz elsősorban azokkal, akik hozzánk kerülnek. Ezt nagyon gyorsan rövidre zárom, mert ebből nem csinálok ügyet, mivel a tiszteletet így is, úgy is meg lehet adni, mindenkivel marad a tegeződés.

Kolodzey Tamás


A bajnoki célról majd később

A Mezőkövesdi KC keretét Molnár Ferenc több fiatallal kívánja „feltölteni”. Kiszemeltjei 22–24 év közöttiek. A klub technikai személyzete a helyén marad, a másodedző kiléte pedig egyelőre még ismeretlen. Az alapozást tervei szerint július 20-án kezdik, s ha minden az elképzelései szerint alakul, akkor egyhetes edzőtáborba is elutaznak majd. Ami pedig bajnoki céljaikat illeti, a felkért vezetőedző erről így beszélt: „Erről még nem beszéltünk Mata Tibor elnökkel. Az elhatározás kérdése, hogy csak a bennmaradást célozzuk meg, vagy többre vágyunk majd”.