MKC: Nem élnek a mezőkövesdiek az EHF Kupa-indulás jogával

Akt.:
Nem láthatnak nemzetközi meccset, meccseket a szurkolók
Nem láthatnak nemzetközi meccset, meccseket a szurkolók - © Fotó: ÉM archív
Mezőkövesd – A dél-borsodiak a visszalépés mellett döntöttek, a Csurgó lett a beugró.


Április végén, a Magyar Kupa pécsi négyes döntőjében bronzérmet nyert a Mezőkövesdi KC NB I-es férfi kézilabdacsapata, amely ezzel jogot szerzett arra, hogy története során először kilépjen a nemzetközi porondra, induljon az EHF Kupában. Az azóta eltelt hetekben a klub vezetése azon dolgozott, hogy megpróbálja megteremteni az indulás feltételeit, több szálon is zajlottak az egyeztetések. Arra, hogy a végső döntés megszülessen, a dél-borsodiaknak június 15-ig volt módjuk, ugyanis a Magyar Kézilabda Szövetségnek június 18-ig (vagyis máig) jeleznie kell a nemzetközi szervezet, az EHF felé, hogy mely csapatokat kívánja indítani a nemzetközi színtéren. A határozat az lett a matyó klubnál, hogy nem vállalják a részvételt.

A szövetség sajnálja

A Magyar Kézilabda Szövetség versenyigazgatója, Éliás Gábor az alábbiakat osztotta meg lapunkkal szerdán Mezőkövesd-ügyben.

– Voltak levélváltások köztünk és a mezőkövesdi klub vezetése között. A legutóbbi azt tartalmazta, amelyet Mata Tibor elnök úr jegyzett, hogy az MKC köszöni a lehetőséget, de nem kíván élni a kupaindulással, azt adjuk át egy a Mezőkövesdnél erősebb csapatnak. Mi csak sajnálni tudjuk, hogy ez történt, a szövetség ugyanis tisztában van vele, hogy a városban mennyire szeretik a kézilabdát, és ezért örömmel vettük volna, ha az MKC ott tud lenni az EHF Kupában.

Információink szerint a kövesdiek szerettek volna valamilyen anyagi támogatást kapni az MKSZ-től, de erre a szövetség képviselője azt mondta, hogy „ez az információ, hogy ez lehetséges, valamilyen félreértésen alapulhatott, mert az MKSZ soha egyetlen egy klubnak sem fizetett azért, hogy a nemzetközi porondra kiléphessen”.

Így aztán a Bajnokok Ligájában az MKB-MVM Veszprém startol el, aztán lehet, hogy ide kerül át a Mol Pick-Szeged is, amely jelenleg EHF Kupa-indulóként van megnevezve, csakúgy, mint a bajnoki bronzérmes Grundfos Tatabánya KC és az MKC helyét elfoglaló bajnoki negyedik, a Csurgói KK.

Egyelőre négy érkező

Közben azért változik, változgat a dél-borsodiak kerete. Amint azt már megírtuk: távozott a kövesdiektől Rudolf Cuzic (?), Pálos Gábor (külföld), Marko Vasic (Vác), Terenyi Zoltán (Vác), Lókodi Gergő (PLER), Stanislau Nakhayenka (Komló), míg Stefan Iliccsel tárgyalásban áll a klub, az érkezettek oldalán pedig Hajdu Gábor (Gyöngyös), Antal Szabolcs (Cegléd), Benis Bence (Orosháza) és Füstös Attila (Csurgó, kölcsönben) neve szerepel. Az MKC-nál még egy balkezes átlövő leigazolását tervezik. A Skaliczki László által edzett együttes július 13-án kezdi a felkészülést a következő idényre.

– Molnár István –

 

A bajnoki lebonyolításáról

Eldőlt, hogy milyen rendszerben zajlik majd le a férfi NB I következő idénye. A bajnokságban 14 együttes vesz részt, a 2014/2015-ös idény valamennyi résztvevője, illetve a két másodosztályú bajnok, az Eger (NB I/B Keleti csoport) és a Vác (NB I/B Nyugati csoport). Az MKB-MVM Veszprém nem szerepel az alapszakaszban, amely során minden csapat 24 meccset játszik. Ezt követően az 1–5. helyezettek a bakonyiakkal kiegészülve további tíz fordulót játszanak, az alapszakasz 6–13. helyezettjei pedig a bajnokság 7–14. helyéért küzdenek. Itt a csapatok bónuszpontokkal indulnak az alábbiak szerint: az alapszakasz 6. helyezettje 11., a 7. 10, a 8. helyezett 8, a 9. 7, a 10. helyezett 5, a 11. 4, a 12. helyezett 2, a 13. pedig 1 bónuszponttal kezdi meg a rájátszást. A férfi NB I-es bajnokság az augusztus 29–30-i hétvégén kezdődik, az alapszakasz március 13–14-ig tart. A rájátszás március 19–20-án kezdődik, s május 21–22-ig tart. November és április elején is lesz egy kéthetes szünet.