Nagyvilág

2012.04.12. 09:16

Tüntetés Bukarestben a verespataki bányanyitást sürgető államfő ellen

Bukarest, 2012. április 11., szerda (MTI) - Több mint ötven ember tüntetett szerda este engedély nélkül Bukarestben Traian Basescu államfő ellen, amiért az elnök az új környezetvédelmi miniszter beiktatásakor sürgette a döntést a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt ügyében; a csendőrség feloszlatta a tömeget.

Bukarest, 2012. április 11., szerda (MTI) - Több mint ötven ember tüntetett szerda este engedély nélkül Bukarestben Traian Basescu államfő ellen, amiért az elnök az új környezetvédelmi miniszter beiktatásakor sürgette a döntést a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt ügyében; a csendőrség feloszlatta a tömeget.

Az Egyetem téren gyülekező tüntetők Traian Basescu lemondását, a verespataki bányaprojekt elutasítását követelték, "az ország nem eladó", "sosem leszünk az IMF gyarmata" - kiabálták. A spontán tiltakozó megmozduláson részt vevő Csibi Magor volt európai parlamenti képviselő, a Természetvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature) romániai program-igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a tüntetők megpróbáltak az elnöki hivatal elé vonulni, de a csendőrök három teherautója elállta útjukat. Ekkor szétszóródtak, hogy kisebb csoportokban tegyék meg az utat, de az elnöki hivatal környékét is ellepték a csendőrök és még a két-három fős csoportokat is igazoltatták. "Nagyon jól meg voltak szervezve, szinte minden lépésnél igazoltattak, és azt mondták, hogy semmi közük nincs az állítólagos tüntetéshez, hanem ők csak azért igazoltatnak, mert éppen valamilyen gyakorlaton vesznek részt" - mondta Csibi. Traian Basescu államfő beiktatása alkalmával azt kérte kedden a román kormány új környezetvédelmi miniszterétől, hogy vessen véget az időhúzásnak a verespataki bányaprojekt engedélyezése ügyében. "Azt kérem Öntől miniszter úr, hogy amennyiben ön is életképesnek tartja a verspataki beruházást, akkor sürgősen adja ki az engedélyt, ha pedig nem, akkor mondjon nemet a beruházónak, mert minden további aktatologatás rengetegbe fog kerülni Romániának a közelgő perben" - mondta Basescu. A román államfő nyílt beavatkozása miatt szerdán Kolozsváron is bejelentetlen demonstrációt tartottak a Főtéren a verespataki bányanyitás ellenzői és azt kiabálták, "Verespatak az enyém is", "A hazaárulást aranyban mérik". Korodi Attila egy rádióinterjúban azt mondta, hogy megérti az elnök álláspontját, de neki a környezetvédelmi szabályozás betartása felett kell őrködnie és az általa átvett minisztériumnak nem kell sietnie az engedélyezési eljárással, mert be kell tartaniuk bizonyos szabályokat. "A minisztérium akkor fogja véleményezni a bányaprojektet, amikor minden procedurális feltétel teljesült" - mondta Korodi. Verespatakon a kanadai tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. A bányanyitásra a román szakminisztérium eddig nem adott ki környezetvédelmi engedélyt.

- MTI, Baranyi László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!