Magyarország

2010.09.15. 17:25

Zárlat Székesfehérváron és a vasi hegyháton a méhek fertőző betegsége miatt

<p>A méhek fertőző betegsége miatt részleges zárlatot rendelt el Székesfehérvár külterületén a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.</p>

50-100 közötti méhcsaládot kell kiirtani, és azokról a területekről, ahova ezek a méhek eljuthattak, nem vándorolhatnak a méhészek a zárlat idején a kaptárokkal. Ha nem terjed tovább a betegség, akkor oldják fel a zárlatot.

Székesfehérváron Csala-Kisfalud-Öreghegy-Ráchegy területén jelent meg a méhek nyúlós költésrothadása nevű fertőző betegség. Emiatt szeptember 13-tól rendelt el a hatóság zárlatot - adta hírül szerdán közleményében a város polgármesteri hivatala. A fertőzés miatt 50-100 közötti méhcsaládot kell elpusztítani.

Vas megyében már korábban megjelent a betegség, amelyet részben sikerült felszámolni, azonban továbbra is zárlat alatt van egyebek mellett Olaszfa, Oszkó, Pácsony és Vasvár. Ebben a térségben 70 méhcsalád elpusztítását rendelték el.

Ez a ragályos fertőző betegség nem újkeletű, évről évre felüti a fejét a méhek között, de emberre nem veszélyes - tudta meg a Független Hírügynökség dr. Horváth János körmendi területi főállatorvostól. A méheket, ahol megjelent a betegség, ki kell irtani, de meg kell semmisíteni a méhekkel kapcsolatban lévő ragályfogó tárgyakat és a mézet is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!