boon-sportoldal

2009.08.23. 17:14

Csütörtökön már az Európa Ligában véd?

<p>K&#246;teles L&#225;szl&#243;t a DVTK<br /> j&#225;t&#233;kosai gy&#337;zelemmel, a<br /> szurkol&#243;k pedig vastapssal<br /> b&#250;cs&#250;ztatt&#225;k szombaton.</p>

A DiósgyőrKecskemét bajnokit már a KRC Genk játékosként tekintette meg Köteles László. A kapussal a szombati bajnoki előtt beszélgettünk.

Észak-Magyarország: Két éve nyáron, amikor a Vác csapata elbúcsúzott az élvonaltól, válaszút előtt állt: REAC vagy DVTK? Egy közeli ismerősétől hallottam, hogy volt Önben szorongás a DVTK-val kapcsolatban, mert a Vác-Diósgyőr meccsen megtalálták a piros-fehér drukkerek...

Köteles László: Igen, azon a Vác-Diósgyőr meccsen is megtanultam valamit. De hogy ez elején kezdjem: az is egy olyan mérkőzés volt, ahová sok diósgyőri drukker eljött, több százan voltak, ők csinálták a hangulatot. Minden túlzás nélkül mondom: parádésan védtem azon a meccsen, nem mellékesen utóbb kiderült, hogy ekkor határozta el Sallói István az akkori ügyvezető és Csank János, a csapat akkori vezetőedzője, hogy megpróbálnak leigazolni. De vissza a meccshez: egy óra telt el, amikor a szurkolók egy kisebb csoportja elkezdett mindenféle trágár dolgokat kiabálni, valószínűleg azért, hogy megzavarjanak. Ez sikerült is, igaz, nem a védés rovására ment, hanem a feszült idegállapotban, amikor megfogtam egy nagy ziccert, kimutattam a labdát a szurkolóknak, amit nem kellett volna. A meccs után Rob Kornél, aki a Vácban és Diósgyőrben is focizott megkérdezte, hogy minek csinálok ilyen hülyeséget, és már csak azért sem kellene ilyet tennem, mert sosem tudhatom, hogy nem éppen a másik csapatban fogok-e játszani egy vagy két év múlva. Rászólt, és amikor befutott a diósgyőri ajánlat, napokon át a klub honlapját böngésztem elsősorban a szurkolók hozzászólásait, hogy lássam, milyen reakciókat váltott ki a tettem. Szerencsére inkább arra emlékeztek, hogy jól védtem azon a mérkőzésen.

Észak-Magyarország: A diósgyőri két éve alatt sok minden történt Önnel. Mi az amire biztosan emlékezni fog?

Köteles László: A nyíregyházi rangadókra, függetlenül attól, hogy nyertünk-e vagy sem, és arra amikor a Ligakupában, 2007 őszén idegenben vertük a Debrecent 4-1-re. Vagy amikor a Fehérvárt itthon megvertük, és nagyon jól ment a védés. És persze a ,,Hé fiúk”-ra, az ,,Amíg élek én”-re is emlékezni fogok. Meg olyanokra is, mint amikor elmentünk sétálni a feleségemmel, és az utcán odajöttek hozzánk szurkolók és gratuláltak, vagy amikor egy vendéglátó helyen a tulajdonos nem engedte, hogy fizessek, mert azt mondta, hogy neki megtiszteltetés, hogy nála jártunk.

Észak-Magyarország: És a válogatott kerettagság? Ez is Diósgyőrben jött...

Köteles László: Igen, ez is fontos fejezet. Sikerült elég szépen felépíteni ezt is, de a Diósgyőr nélkül ez nem ment volna. Volt egy nagyon jónak mondható szériám, és felfigyelt rám Várhidi Péter, a korábbi kapitány, és behívott a keretbe. Ez újabb lökést adott nekem, és az ázsióm is megnőtt.

Észak-Magyarország: Sajnos, nem annyira, hogy a válogatott kapuját meccsen is őrizze. Van türelme?

Köteles László: Szerintem időben vagyok. A válogatottban szereplő játékosok zöme külföldi, azokban a bajnokságokban, ahol ők játszanak az iram sokkal nagyobb. Ilyen szempontból érthető, hogy egy félidőt sem kaptam. Sosem voltam elégedetlen, most sem vagyok az. Nagy dolognak tartom, hogy rendre a között a két-három ember között voltam, akik a hazai bajnokságban szerepelve kaptak meghívót a válogatottba.

Észak-Magyarország: Maradva még egy kérdésig a válogatottnál: nincs Önben keserűség amiatt, hogy a szeptemberi vb-selejtezőkre készülő csapat keretébe meg sem hívták?

Köteles László: Babos Gabi és Fülöp Marci is erős európai bajnokságokban rendre jól véd, és a lista bővült most Király Gabival, aki az 1860 Münchenben kap lehetőséget. Mindhárman meghatározók a csapatukban. Most előttem a lehetőség, hogy bizonyítsam, érett vagyok arra a szintre, ahová ők már eljutottak.

Észak-Magyarország: A kapusok a futballcsapatoknál külön kasztot alkotnak. Mikor döntötte el, hogy ide akar tartozni, miért nem lett inkább csatár?

Köteles László: A labdarúgás érintett meg, a nagy lökést 1999-ben kaptam, amikor a szegedi labdarúgócsapat az élvonalban szerepelt, és kijártam a meccsekre. Amikor elkezdtem focizni, még nem voltak műholdas tévé adások, sportra tematizált csatornákkal. Szóval nem azért lettem kapus, mert láttam Walter Zengát védeni. Így alakult az elején, hogy a kapuba álltam, állítottak.

Észak-Magyarország: Véletlen, hogy éppen egy olasz kapus jutott eszébe?

Köteles László: Nem igazán. Az olasz bajnokság a kedvencem. Évekkel ezelőtt sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy olasz élvonalbeli bajnokin az egyik csapat kapuját őrzöm. De ne higgye, hogy elégedetlen vagyok az eddigi sorsommal, azért mert ez ezidáig nem jött össze...

Észak-Magyarország: Milyen csapatban jobb védeni? Olyanban, amelyik élcsapatnak számít, jó védőkkel, kevés munkával, vagy olyanban, ahol y nem túl acélos védelem mellett gyakori feladatokat ad?

Köteles László: Igazából nem tudom, mert eddig csak olyan csapatokban védtem, amelyik nem számított élcsapatnak. Vácon és Diósgyőrben is volt munkám, de nem bánom, mert lehet, hogy ha másképp alakul, akkor fel sem figyeltek volna a képességeimre.

Észak-Magyarország: Egy éve a Karpati Lvov felfigyelt, de nem írt alá az ukránokhoz.

Köteles László: Nem, de ennek csupán az az oka, hogy tavaly is azt gondoltam, amit most: Diósgyőrből csak olyan csapathoz szerződök, ahol biztos lehetek abban, hogy tudok fejlődni. Tudom, hogy az ukrán foci jobb, mint a magyar, de utólag úgy érzem jó döntés volt akkor nemet mondani.

Észak-Magyarország: Más csapatokkal is hírbe hozták az elmúlt egy évben, de mostanában mintha már Ön se nagyon hitt volna abban, hogy összejöhet egy külföldi szerződés.

Köteles László: Igyekeztem ezt kizárni, mert tavaly nyáron a Norwich-csal, majd télen a Mechelennel kapcsolatban beleéltem magam az átigazolásba, és amikor kiderült, hogy ezekből nem lesz semmi, az a csalódottság a teljesítményemre is hatással volt. Éppen ezért amennyire csak lehetett igyekeztem kizárni ezt a dolgot, úgy közelítettem ehhez, hogy én a Diósgyőr játékosa vagyok, és nekem az itteni feladatomra kell koncentrálnom. A genki kapcsolat két hónappal ezelőtt kezdett alakulni, és ameddig csak lehetett igyekezett mindenki titokban tartani. Ez Genkben jobban sikerült, mint Diósgyőrben, ugyanis a belga csapatnál az első velem kapcsolatos hír csak azután látott napvilágot, hogy aláírtam a szerződésemet.

Észak-Magyarország: És meg is érkeztünk Genkhez... Mit látott, mit tapasztalt az eddigi szűk két nap alatt?

Köteles László: Igazából a csapattal még nem edzettem. Szerda éjjel érkeztem ki, másnap pedig egy 8 órán át tartó vizsgálat sorozaton vettem részt, este pedig megnéztük a Genk Európa Liga meccsét. Pénteken aláírtam a szerződést, aztán utaztam vissza, ide.

Észak-Magyarország: Milyen volt a genki kapus?

Köteles László: Erre a kérdésre nem nekem kell válaszolnom. Ha lehet inkább magamról beszélnék: bár sok helyütt hallottam, hogy első számú kapusnak igazolt a Genk, és arról is eljutottak hozzám hírek, hogy azon dolgozik a genki klub menedzsmentje, hogy akár már a lillei Európa Liga meccs visszavágóján pályára léphessek, de ezek csak lehetőségek. Tudom, hogy a profi világban nincsenek bérelt helyek, kiváltságok. Az fogja őrizni a KRC Genk kapuját, aki a legjobb formában van. Ez szeretnék én lenni, erre törekszem majd az első pillanattól, ezt szem előtt tartva dolgozok majd az edzéseken.

Névjegy

Név: Köteles László
Született: 1984.09.01., Makó
Magassága: 187 cm
Testsúlya: 88 kg
NB I-es mérkőzéseinek száma: 80
Klubjai: Tisza Volán Szeged, FC Szeged, Makó FC, FK Zeleznik, Videoton, FK Zeleznik, FK Graficar, FK Bezanija, FC Vác, Diósgyőri VTK, KRC Genk

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!