Mitől jó a Bor(kert)?

Akt.:
Mitől jó a Bor(kert)?
Mitől jó a Bor(kert)?
Miskolc – Badacsonytomaj, Fonyód, Eger, Bábolna, Sopron, Budapest és Debrecen után Miskolcon is volt Magyar Borterasz.

S hogy mitől jó a bor? Többek között e tudományból is ízelítőt kaphattak azok, akik felkeresték a „Borkert – Utazás a borral térben és időben” elnevezésű programot – no meg sokféle jóféle borból.

S hogy hol kellett keresni a Borkertet? Mindig más helyszínen: most pénteken és szombaton délutántól késő estig – az idei nyolcadik helyszínen – a miskolci Városház tér alakult át Borkertté. A szervezők – vagyis az Agrár Centrum – feltették maguknak a kérdést: Mitől jó egy borfesztivál? Aztán megadták a választ: kellenek hozzá jó borok, finom ételek, néhány hangulatkeltő zenekar – és kezdődhet a mulatság. S mi kell, hogy igazán maradandó legyen az élmény? Talán egy új szemlélet, amit a még augusztusban útjára indított boros roadshow testesít meg.

Az érdeklődők eddig összesen nyolc állomáson találkozhattak az azonos forgatókönyv alapán szervezett, mégis más-más hangulatú Borkerttel. A Magyar Borterasz is minden egyes helyszínen kitelepült: a látogatók a kóstolózónában ismerkedhettek szabadon – elérhető áron – a régió boraival, de voltak vezetett kóstolók is. Nem mindennapi elem volt, hogy nemcsak a jó borokat mutatták be, hanem a borhibákat is.

A „Borkóstoló zónában” a látogatók 5 féle bort kóstolhatnak a kitelepülő borászatok kínálatából. E borok – az illető borászatokkal együtt – a színpadon is bemutatkoztak (naponta két alkalommal is), az úgynevezett borkóstoló show keretében. De akit a részletek is érdekeltek, azt is megtudhatta például: mi is az a borászati szakhatóság, s mi a szerepe.

Az „utazás a borral térben és időben” alapgondolatra épülve a szervezők hangulatos programokról is gondoskodtak. A gyerekeket borkészítéssel kapcsolatos játékokkal kötötték le, például hordót festettek, a felnőtteket utcabállal, élő koncertekkel várták. Minthogy az időjárás is a hangulathoz igazodott, volt filmvetítés is. Így aztán a résztvevők elmondhatták, magától Szindbádtól kaptak kedvet az eszem-iszomhoz. Aki megéhezett, az is kedvére válogathatott: pecsenyékből, sültekből, kolbászokból, hurkákból és rétesekből. S ha már a csemegéknél tartunk, hadd említsük meg a rendezvény sztárvendégeit: Keresztes Ildikót és Abaházi Csabát is.

Sz.K.