Friss hírek

2008.09.09. 10:47

A bukaresti felsőház nemet mondott a használt gépkocsik környezetvédelmi adójára

<p>Elfogadta a román szenátus a külföldről importált használt gépkocsikra kivetett környezetvédelmi adó eltörlésére és az eddig befizetett összegek visszafizetésére vonatkozó javaslatot. A törvénytervezetet még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.</p>

A bukaresti felsőháznak a testület egy szakbizottsága javasolta a környezetvédelmi adóként ismert adónem eltörlését, amely véleményezte az ezt bevezető kormányrendeletet. Amennyiben a képviselőház is megszavazza, a román állam három hónapon belül vissza kell fizesse a 2007-ben és 2008-ban külföldről importált használt gépkocsik után befizetett 400 millió eurós összeget, melyet az inflációs rátával is be kell szorozni.

A környezetvédelmi adó kérdése azért került a szenátus elé, mivel az ezt bevezető kormányrendeletet utólag a parlamentnek is meg kell vitatnia, amely módosíthat rajta, vagy akár el is utasíthatja azt.

Romániában 2007 januárjában vezették be a külföldről importált használt gépkocsik után kifizetendő regisztrációs adót. Ennek szükségét a kormány azzal indokolta, hogy így elkerülhető lesz a nagyszámú használt és szennyező gépkocsik külföldről történő behozatala. Az Európa Bizottság felszólítását követően módosítottak a határozaton, az immár környezetvédelmi adóként ismert illeték összege pedig jelentősen csökkent. Az ez év júliusától alkalmazott újabb kormányhatározat ugyanakkor azt is elrendelte, hogy az állam fizesse vissza a regisztrációs és a környezetvédelmi adó közötti különbözetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!