Mit venne, ha gazdag lenne?

Mire költene, ha hirtelen nagyon gazdag lenne? – ezen sokan elgondolkodtak már, de azért segítünk.

Tegyük fel… – muszáj így kezdeni, hiszen már a hirtelen nagyon gazdaggá válás is olyan feltételezés, aminek esélye meglehetősen minimális. Ha csak nincs egy nagyon gazdag amerikai nagybácsi, vagy nem dolgozunk nagyon sokat és beüt a tuti, de ott a hirtelenség mint tényező zárható ki. Szóval hirtelen jó sok pénzhez jutunk és ahelyett, hogy azt tennénk, amit a legtöbb minimális pénzügyi érzékkel rendelkező is tenne, vagyis befektetne, mi elköltjük. Na de mire? Természetesen alapvető dolgokra: ház, autó, utazás, ékszerek…

Házat, nyaralót

Ha szűkebb pátriánkba maradunk és megyénkben herdáljuk el a pénzt – s nem az esztétikára megyünk, vagy a funkcionalitásra, hanem a legdrágábbat keressük –, akkor a pénz által íziben szonobbá vált emberünknek tökéletesen megfelelő az a 130 millió forintos (erődítmény jellegű) négyemeletes, 670 négyzetméteres luxusingatlan, amit Miskolctapolcán kínálnak eladásra egy jó ideje. Ha egy kis „arisztokrácia-feelingre” vágyik, akkor például Bánhorvátiban a Platthy-kastély 80 millió forint (+áfa) is az övé lehet, egyfajta nyaralónak.

Presztízs jármű

Mindehhez dukál egy autó, például a hazai piacon alig néhány napja bemutatott Mercedes S osztály, aminek 5 ezer köbcentis, 388 lóerős S500 változata az összes létező extrával 43 millió forintért elvihető. Jóllehet az autóra megrendelésétől fogva mintegy 3 hónapot kell várni – tudtuk meg a helyi márkakereskedésben, de közben legalább van alkalmunk nyaralni.

Hogy hova? Drága nyaralás rengeteg akad, a Szerviz Utazásszervező kérdésünkre azt ajánlotta: ha igazán extra, luxus nyaralást szeretnénk, akkor irány a mintegy négyórányi repülőúttal elérhető Dubai, ahol a Budj Al Arab hétcsillagos hotel, tengerre néző királyi lakosztálya egy éjszakára majd’ 2,3 millió forint, de személyenként 1 millió 750 ezer forintért 25 napos világkörüli úton is részt vehetünk.

És a miegymások

Ízlés szerint felmerülhet még számos igény, ám miután megyénkben kevés az igazán, nagyon gazdag ember, nem épült ki rájuk kifejezetten ipar, s hát a cél az volt, hogy helyileg mi érhető el. Ékszerben például a Csótai Ékszerboltban a legdrágább aranylánc ára 552 ezer forint körül alakul (104,3 grammos és 60 centiméter hosszú), míg az ahhoz való karlánc 192 ezer forint (36,4 grammos, 22 centiméter hosszú).

OlKa