Mit süssünk-főzzünk karácsonyra? 2.

Mit süssünk-főzzünk karácsonyra? 2.

Van már ötlete, hogy mi kerüljön az
ünnepi asztalra. Segítünk!


Ha elege van a egyhangú karácsonyi
menükből, vagy pont ellenkezőleg, a
tradícionális karácsonyi
ételeket keresi, akkor itt a helye. Az
ünnepekig tartó, naponta megjelenő
receptösszeállításainkban
segítünk, Önnel együtt
kitalálni, tippeket adni, hogy milyen
ételek, sütemények kerüljenek
az ünnepi asztalra.


Aszaltszilva-leves pörkölt
dióval
Hozzávalók:

4 személyre:

20 dkg magozott aszalt szilva

8 szem szegfűszeg

1 kis darab fahéj

4 dkg tisztított dió

6 dkg cukor

1 dl vörösbor

1 teáskanál étkezési
keményítő


1 dl tejszín

Elkészítés

Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A
szegfűszeget, a fahéjat teatojásba
tesszük. A diót serpenyőben,
zsiradék nélkül megpirítjuk,
majd azonnal kiborítjuk, és
összevagdaljuk.  Felteszünk forrni 1 l
vizet, beletesszük a cukrot, egy csipet
sót, és belelógatjuk a
teatojást. A borral együtt a
szilvákat is a forró fűszeres
vízbe tesszük, és
kíméletesen főzzük 10 percen
át. A keményítőt 
elkeverjük pici vízzel, és
besűrítjük vele a levest. Forraljuk
még 5-6 percig, majd kivesszük a
teatojást, belekeverjük a tejszínt,
és tálaljuk. A tetejét
megszórjuk a dióval.

Munka: kb. 15 perc

Fogyasztható: kb. 30 perc múlva


1 adag: 290 kcal


Bécsi kalács
Hozzávalók:

75 dkg liszt

1 evőkanál cukor (ha édes
tésztát szeretnénk, akkor
legalább 3-4 evőkanál cukrot
tegyünk bele!)

1 teáskanál só

2 tojás


2,5 dl tej

10 dkg vaj


4 dkg élesztő

1 citrom reszelt héja


liszt a kidolgozáshoz

A kenéshez:

1 tojás

Elkészítés

1.) A hozzávalókat
kenyérsütő gépben bedagasztjuk,
megkelesztjük, majd lisztezett deszkára
borítjuk.

2.) Kettévágjuk: egy kisebb és egy
nagyobb darabra. A nagyobb darabból 2 rudat
sodrunk, és összefonjuk, majd
sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük. Megkenjük felvert tojással
összekevert vízzel.


3.) A kisebb tésztadarabból
szintén 3 rudat sodrunk, és copfot
fonunk, majd ráhelyezzük a nagyobb
kalácsfonatra. Megkenjük a maradék
tojással, majd 30 percig langyos helyen
pihentetjük a kalácsot.

4.) Közben a sütőt
előmelegítjük 200 fokra, és a
kalácsot kb 50-55 perc alatt készre
sütjük benne.


Aszaltszilvás-diós
töltött csirkecomb

Hozzávalók:

8 db csirke felsőcomb bőrével

16 szelet füstölt szalonna

8 vékony szelet sajt (ha van, akkor
füstölt)

16 szem aszaltszilva

10-15 dkg durvára vágott vagy
darált dió

3 db zsemle

2 db tojás



ételízesítő

őrölt bors

őrölt fahéj

1-1,5 dl fehérbor (ha nincs, víz is
jó)

zsír vagy olaj a sütőedénybe

Elkészítés

A csirkecombokat megtisztítom, besózom,
félreteszem. Az aszaltszilvát megmosom,
kicsit ázni félreteszem. A
zsemléket hideg vízbe áztatom,
kicsavarom, egy tálba teszem. Beleütöm
a 2 db tojást, beleteszem a diót,
ételízesítővel, borssal,
fahéjjal ízlés szerint
ízesítem, jól összekeverem. A
kész tölteléket a csirkecomb
bőre alá töltöm, erre teszek 1
szelet sajtot, 2 szem aszaltszilvát, a bőrt
visszahajtom. Kizsírozott


sütőedénybe teszem egymás
mellé. A tetejére 2-2 szelet
füstölt szalonnát teszek. A bort vagy
a vizet összekeverem kevés fahéjjal,
és meglocsolom vele a combokat. Az edényt
a fedelével vagy alufóliával
lefedem, előmelegített sütőben
jó 1 órát sütöm 200
fokon. Majd leveszem fedőt vagy
fóliát, és szép pirosra
sütöm a combokat.
Burgonyapürével, sült
burgonyával vagy rizzsel tálalom.ó


Kacsamájas szarvasfilé
gesztenyfánkkal
Hozzávalók:


40 dkg szarvasfilé

20 dkg kacsamáj


2 dkg szarvasgomba

1 dl olaj

10 dkg füstölt szalonna

10 dkg gomba

2 db zsemle

40 dkg sütőtök

maréknyi dió

vad fűszerkeverék



őrölt bors

A gesztenyefánkhoz:

50 dkg főtt, tört burgonya


10 dkg cukor nélküli gesztenyemassza

12 dkg liszt


1 db egész tojás

2 dkg élesztő


2 dkg cukor




őrölt bors

3 dl tej

olaj a sütéshez

Elkészítés

A szarvasfiléket olajban pácoljuk. A
füstölt szalonnát gyufaszál
vastagságúra felcsíkozzuk.
Spékelőtű segítségével
megtűzdeljük a filéket. (Ha a
hústűt először üresen
áthúzzuk a hússzeleten, majd a
szalonnával együtt, úgy nem szakad
bele a szalonna. Fűszerezzük, és
forró zsiradékon megsütjük. A
tisztított gombát – sampinyont,
vargányát – szeletekre
vágjuk. A felkockázott szalonnát
és az apróra


vágott vöröshagymát
üvegesre pároljuk, rátesszük a
gombát. Fűszerezzük sóval,
borssal, kakukkfűvel.

Megpároljuk.

A kacsamájat felszeleteljük, s a hús
mellett megsütjük. Serpenyőben
kevés mézet karamellizálunk. A
fenyő formára vágott
úritök szeleteket beletesszük.
Kevés vizet


öntünk rá, s ropogós
puhára pároljuk. Mire a víz
elpárolog a tök megpuhul. Ekkor
megszórjuk durvára
vágott dióval, s ezzel is
átpirítjuk.

A gesztenyefánkhoz az élesztőt a
cukorral elkeverjük. Amikor elfolyósodik,
tejet adunk hozzá. A hideg tört
burgonyát a liszttel,
gesztenyepürével, fűszerekkel,
tojással, élesztős tejjel jól
összedolgozzuk. Fél óra
kelesztés után evőkanál
segítségével forró olajba
szaggatjuk. Aranysárgára
sütjük. A gesztenyefánkot felrakjuk a
tálra. Mellé kerül a
sütőtök.

Zsemléből toast talapzatot pirítunk.
A tálra helyezzük. Rátesszük a
pirított gombát, majd a
szarvasfilét, erre a kacsamájat.

Sült vargányával,
szarvasgombával díszítjük.


Baileys krémes
piskótatekercs
Hozzávalók:

A piskótalaphoz:

6 friss házi tojás

6 evőkanál  cukor


6 púpozott evőkanál liszt


1 csomag  vaníliás cukor


1 csomag sütőpor

1 csipet só

A Baileys krémhez:

4 dl tej

4 evőkanál liszt


2 evőkanál kakaópor


15 dkg margarin

20 dkg  cukor

1-2 dl Bailyes (ízlés szerint adagoljuk)

Elkészítés

Ellkészítés: A
piskótához a tojások
sárgáját a cukorral és a
vaníliás cukorral habosra keverjük
egy nagy tálban. A lisztet tálba
szitáljuk, és alaposan
összekeverjük a sütőporral. A
tojások fehérjét a sóval
kemény habbá verjük. A
tojássárgájára
rászórjuk a liszt felét,
rátesszük a
tojásfehérjét, majd a
tetejére a maradék lisztet.
Fakanállal óvatosan összedolgozzuk,
vigyázva, hogy a tojáshab ne
törjön össze.

Ha piskótatekercset
készítünk, vékony
piskótát sütünk.
Sütőpapírral kibélelt
sütőformába öntjük, 5-6 mm
vastagságra, és közepesen
forró sütőben kisütjük. A
sütési idő 175 fokon összesen
8-10 perc. ( A vékony piskóta nagyon
hamar megég.) Amikor a sütőből
kivett tészta hátuljáról
lehúzzuk a sütőpapírt, nem
fordítjuk meg, hanem tiszta ruhára
tesszük, és a ruhával együtt
feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A
krémhez a tejet elkeverjük
csomómentesen a liszttel, sűrűre
főzzük, kihűtjük. A margarint
fehéredésig keverjük a porcukorral,
eldolgozzuk a kakaóporral és a
Baileys-zel, elegyítjük a tejes
krémmel.

Kigöngyöljük a tésztát,
megkenjük a Baileys-es csokikrémmel,
és szorosan feltekerjük.
Kívülről is krémmel vonjuk be,
villával megcifrázzuk. Hűtőben
megdermesztjük, szeletelve
kínáljuk.
A receptek forrása:Mindmegette.hu




További hírek a Magyarország kategóriából