Mit mondott a cigányvajda levelére a miniszter?

Miskolc – A segélyezési rendszer hibáinak javítását, a munkanélküliség csökkentését, valamint a feketegazdaság visszaszorítását tűzte ki célul Lakatos Attila Borsod-Abaúj-Zemplén megye cigányvajdája.  Lakatos Attila levele [.pdf – 8KB]

A segélyezési rendszer hibáinak javítását, a munkanélküliség csökkentését, valamint a feketegazdaság visszaszorítását tűzte ki célul Lakatos Attila Borsod-Abaúj-Zemplén megye cigányvajdája, amikor levelet küldött többek között a miniszterelnöknek, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszternek, valamint Ódor Ferencnek, a megyei közgyűlés elnökének.

Egyező célok

Szűcs Erika miniszter már megkapta a levelet, el is olvasta, így annak tartalmát ismerve nyilatkozott lapunknak. Elöljáróban elmondta: nagyon örül annak, hogy a cigányság érdekében a vajda megszólalt, és fontos, hogy céljai egyeznek a társadalom érdekeivel. A konkrét javaslatokról szólva kifejtette: a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását segíti az országos közmunkaprogram, 8-10 ezer ember végez munkát a vasútnál, a parlagfűirtásban, a belvíz- és árvízvédelemben. A vajda javaslatai közül azt is helyesli a miniszter, hogy a magánszférát is érdekeltté kell tenni a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásában.

Megnyíló lehetőségek

Ezért is tervezi a szaktárca a Start régiókártya bevezetését, aminek lényege, hogy aki segélyezettet foglalkoztat, 3 évig nem kell az illető után járulékot fizetnie. “Azon vagyunk, hogy a legális kínálat megnyíljon a hátrányos helyzetűek számára a magán- és közszférában egyaránt” – tette hozzá a miniszter, megjegyezve: az azonban vitatandó, hogy a foglalkoztatás szervezése alapítványokon vagy önkormányzatokon keresztül történjen-e, mivel szerinte intézményi szerveződésnek lennie kell annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű emberek és a munkaadók igényei találkozzanak. “A fő irányvonalakban egyetértünk a vajdával, a részletekben is közel van az álláspontunk”- tette hozzá végül a miniszter azzal, hogy Lakatos Attilával felveszi a jövőben a kapcsolatot.

A szándékai nem rosszak

Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke még nem vette kézhez a vajda levelét, csak internetes portálunkon, a www.boon.hun-n olvasta azt. Mint fogalmazott, a vajdaság visszaállítása a cigányság önszerveződése. “Ha a kisebbség össze tud fogni és elismerik vezetőjüknek a vajdát, ám legyen, hisz Lakatos Attila szándékai nem rosszak.” – jegyezte meg az elnök, majd a megyei közgyűlés szeptemberre tervezett szociális kerekasztalára hívta föl a figyelmet, mely épp a társadalmi és szociális feszültségeket próbálja meg kezelni a helyi önkormányzatok és a szociális szakma képviselőivel közösen. Mint Ódor Ferenc rámutatott: a jelenlegi segélyezési rendszer nem ösztönzi munkára az embereket, az pedig nem helyes, ha segélyből meg lehet élni, a munkát pedig el lehet utasítani.

Előzmény: